ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Βουλή: Τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Με άλλη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αποκαθίσταται ο ρόλος της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Tροπολογία που προβλέπει την επαναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ρύθμισηαποκαθίσταται το κύρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη, μετά και την καταχρηστική επίκληση της ανάληψης της «αντικειμενικής ευθύνης» από μετακλητούς υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ήδη τροπολογίας επαναφέρεται η σχέση πολιτικής λογοδοσίας που οφείλεται εκ του Συντάγματος και ο θεσμός του Πρωθυπουργού επανακάμπτει στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα συντονιστικών της κυβερνήσεως αρμοδιοτήτων.

Επίσης, με άλλη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αποκαθίσταται ο ρόλος της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση «επαναφέρεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας. Το άρθρο 19 Παρ. 1 εδ. β του Συντάγματος ορίζει πως «Nόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Συνεπώς, με την προτεινόμενη ρύθμιση, θεμελιώνεται ο όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και εν τοις πράγμασι αποφασιστικός ρόλος της εισαγγελικής αρχής ως κατά το Σύνταγμα αρμόδιας στη διαδικασία της άρσης του απορρήτου, με την αναφορά του ονόματος του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνει χώρα το μέτρο της άρσης του απορρήτου καθώς και της αιτιολογίας της άρσης του απορρήτου αδιακρίτως στις περιπτώσεις της διακρίβωσης εγκλημάτων και της εθνικής ασφαλείας».

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθιστά τον ρόλο της Α.Δ.Α.Ε. ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η Α.Δ.Α.Ε. αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον Πρωθυπουργό Ε.Υ.Π. σε ένα καθεστώς "πανοπτικής" ασυδοσίας», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ