ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα

Τσαβούσογλου: Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα
«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε νέες του δηλώσεις AP Photo/Khalil Hamra

Νέες απειλές κατά της χώρας μας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως «ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Μυτιλήνης και της Σάμου ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα».

Επίσης αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ και την Κύπρο συνεχίζοντας:

«Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας.

Στο παρελθόν ακολουθούσε μια πολιτική ισορροπίας. Επίσης, ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης της 'νότιας Κύπρου' (σ.σ.Κυπριακή Δημοκρατία) για 1 χρόνο. Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην 'ΤΔΒΚ'.

Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ερντογάν: «Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά»

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έρχονται μια μέρα μετά την συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου επέμεινε στην ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Εμείς είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά.».

«Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τη Λωζάννη. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα. Η ανακοίνωση που έβγαλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρεται σ’ αυτό. Οι ΗΠΑ που είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάννη και κάνουν τέτοια βήματα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας απάντησε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας πως «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο κ. Πράις απάντησε:

«Kοιτάξτε, θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν απόκοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές.Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».

Οικονόμου: Σε επίπεδο υστερίας πλέον ο ρητορικός παροξυσμός της Τουρκίας - Αυστηρό μήνυμα και από τον Μητσοτάκη

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως: «Παρακολουθούμε τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας πια. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Η χώρα μας είναι σταθερή. Αποδομούμε τις κατηγορίες και μεριμνούμε. Είναι αυταπόδεκτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική της Τουρκίας. Η χώρα μας έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση».

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε με νόημα:

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

«Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ