ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Με πράξεις βάζουμε τέλος στην ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους

Θεοδωρικάκος: Με πράξεις βάζουμε τέλος στην ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους
«Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο θωράκισης των συνόρων», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

«Είναι η ώρα να μπει τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια», δηλώνει σε συνέντευξή του o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθαρίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία παραβατικής δραστηριότητας

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο θωράκισης των συνόρων. Παράλληλα, υλοποιούνται οι απαραίτητες διαδικασίες για την ύψωση του φράκτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου».

Και τονίζει:

«Υψώνοντας και ένα ανάστημα εθνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ανθρωπιάς, προσήλωσης και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, ως ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού στο Newsbomb.gr:

Την περασμένη Τρίτη η Αστυνομία διεξήγαγε μια ευρεία επιχείρηση στου Ζωγράφου, εντός του Πανεπιστημιακού χώρου, που, προσωπικά, δε θυμάμαι αντίστοιχη εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό έδωσε λαβή σε πολλούς να μιλήσουν για εικόνες αυταρχισμού. Τι απαντάτε;

Εικόνα αυταρχισμού είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών εντός φοιτητικών εστιών. Όχι η σύλληψη των κακοποιών που διέμεναν εκεί. Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου, αλλά η ανοχή της ανομίας.

Για όλη την κοινωνία αποτελούσε, εδώ και δεκαετίες, «κοινό μυστικό» πως το Ελληνικό Πανεπιστήμιο εκτός από φάρος γνώσης, αποτελούσε, σε πολλές περιπτώσεις, και λίκνο παραβατικών συμπεριφορών. Το αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Το καταμαρτυρούν γεγονότα που είδαν πολλές φορές το φως της δημοσιότητας συνοδευόμενα από εικόνες ντροπής. Το επιβεβαίωσε με τον πιο θλιβερό τρόπο η αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Τρίτης στο χώρο της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ. Θέλουμε εστίες φοιτητών. Όχι ορμητήρια εγκληματιών. Είναι η ώρα να μπει «τέλος» στην ανομία στα Πανεπιστήμια.

Θα συνεχιστούν, δηλαδή, οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων;

Όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία παραβατικής δραστηριότητας, θα είμαστε εκεί. Να ξεκαθαρίσω κάτι: Απάθεια απέναντι στα φαινόμενα ανομίας εντός των ΑΕΙ, εμείς δε θα επιδείξουμε.

Η σημερινή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαστε αποφασισμένοι να εγκαθιδρύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστήμια. Με τόλμη και υπευθυνότητα εκφράζουμε τη βούλησή μας να μπει ένα τέλος στη σιωπηρή ανοχή της Πολιτείας απέναντι σε μια κατάσταση παγιωμένη, αλλά μη αποδεκτή κοινωνικά. Με πράξεις και αποτέλεσμα. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση γνώσης και ιδεών, δεν υπάρχει Ελευθερία, δεν υπάρχει Δημοκρατία.

Ποιος ο ρόλος των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα; Για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν εκείνοι στην προχθεσινή επιχείρηση;

Οι ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνθέτουν σήμερα ένα ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με ρόλο, κυρίως, προληπτικό που θεσπίστηκε για τα Πανεπιστήμια. Αποστολή τους είναι η διασφάλιση της συνταγματικής ελευθερίας, κόντρα στην παραβατική ασυδοσία. Συνδράμοντας στην εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας των Πανεπιστημίων, σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές για τη πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., καθώς ο ρόλος τους είναι, κυρίως, προληπτικός. Ο νομοθέτης προνόησε να μην φέρουν οπλισμό στην αποστολή τους στα πανεπιστήμια. Πιστεύουμε στη δύναμη της πρόληψης.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθείς, η προχθεσινή δεν ήταν επιχείρηση προληπτικού χαρακτήρα. Αλλά, ευρεία και συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικών συμμοριών. Δε θα μπορούσαμε να στείλουμε άοπλα παιδιά, απέναντι σε σεσημασμένους και ένοπλους κακοποιούς που δρούσαν εντός των εστιών. Το τελευταίο, επιβεβαιώνει κάτι που έχουμε επισημάνει από καιρό: Ότι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στα Πανεπιστήμια δεν είναι ζήτημα μόνο της Αστυνομίας. Αποτελεί πρόκληση συλλογική, είναι ευθύνη συνολική. Αφορά, πρώτιστα, όσους σχετίζονται με αυτά. Και ότι, πέραν των Ο.Π.Π.Ι., οι λοιπές δυνάμεις τις Αστυνομίες θα πρέπει να καλούνται όπου και όταν χρειάζεται.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις ορισμένων στελεχών της Αντιπολίτευσης πως η προχθεσινή επιχείρηση αποτελεί τμήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας απαξίωσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου;

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ασφάλεια στους χώρους που σπουδάζουν τα παιδιά μας είναι πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Αποτελεί διαχρονικό κοινωνικό αίτημα. Που σήμερα απηχεί την ενότητα και την αποφασιστικότητα όλων των Ελλήνων. Γι αυτό και θα επαναλάβω πως στην προσπάθεια αυτή που έχουμε εκκινήσει, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είμαστε μαζί. Σκεπτόμενοι τη μέση ελληνική οικογένεια που καταβάλλει τεράστιες θυσίες για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα Πανεπιστήμιο. Αναλογιζόμενοι τα πολλά χρήματα που δαπανά, προκειμένου το κράτος να συντηρεί τις υποδομές που τα μορφώνει. Συναισθανόμενοι, κυρίως, πως τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητικές εστίες είναι περιουσία όλων των Ελλήνων. Είναι για να διαμένουν οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτά. Όχι οι σεσημασμένοι κακοποιοί.

Η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο είναι εκείνη που ενισχύει τον καθημερινό τρόπο λειτουργίας του στο σήμερα. Και είναι εκείνη που ενδυναμώνει την αναβαθμισμένη προοπτική του δημόσιου πανεπιστημίου για το αύριο.

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την απάντηση του Πρωθυπουργού; Με δεδομένη την κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;

Στις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε με επίκληση συναισθημάτων ειλικρίνειας και φιλίας προς τον τουρκικό λαό. Με το μήνυμά του αυτό κατέδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, τη μοναχική διαδρομή που ακολουθεί σήμερα ο Πρόεδρος Ερντογάν στην προσπάθεια όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και, δεύτερον, την ανάδειξη της Ελλάδας σήμερα σε πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας, ειρήνης και υπευθυνότητας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Είναι σαφές ότι ο Έβρος αποτελεί σήμερα το πρόσφορο πεδίο άσκησης της προκλητικότητας των γειτόνων μας, μέσω της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενδώσει σε αυτήν στο παραμικρό. Μέσω της ελληνικής αστυνομίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο Ακρίτας, ένα σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προχωρούμε άμεσα σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους.

Παράλληλα, υλοποιούμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ύψωση του φράκτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου. Υψώνοντας και ένα ανάστημα εθνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ανθρωπιάς, προσήλωσης και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, ως ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ