ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Η επιστολή στον ΟΗΕ, το «μπλόκο» Μενέντεζ και η αντεπίθεση

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Η επιστολή στον ΟΗΕ, το «μπλόκο» Μενέντεζ και η αντεπίθεση
Οι «κόκκινες γραμμές» και τα τρία ορόσημα του πρωθυπουργού INTIME NEWS

Αποφασισμένη να συνεχίσει την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας εμφανίζεται η κυβέρνηση, μετά και από τις τελευταίες τουρκικές προσπάθειες αποπροσανατολισμού της διεθνούς κοινής γνώμης από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στην περιοχή του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έγινε γνωστό χθες, Παρασκευή, η Άγκυρα απέστειλε νέα επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με την υποχρέωση αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΡΤ, που έχει στην κατοχή της την εν λόγω επιστολή, φτάνει στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την ίδια πηγή, η πεντασέλιδη επιστολή απαντά στην αντίστοιχη ελληνική για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε μεν σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών.

Η απάντηση από πλευράς διπλωματικών κύκλων ήταν άμεση.

«Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της» επισήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:

«Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

Το «μπλόκο» Μενέντεζ

Το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν πραγματοποιήθηκε, η τουρκική διπλωματική αποστολή δεν κατάφερε να «ξεπαγώσει» την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 ενώ οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να ανοίξει ένα νέο «ανατολίτικο παζάρι» με την Ουάσινγκτον δεν ευδοκίμησαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώνοντας τη «φωνή» του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Και μόλις χθες, ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έβαλε ένα ακόμη εμπόδιο στην αγορά και των εκσυγχρονισμό των F-16 από την Τουρκία, με τροπολογία που κατέθεσε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας.

Στο κείμενο που κατατέθηκε την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Οι «κόκκινες γραμμές» και τα τρία ορόσημα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στην Τουρκία ηχηρά μηνύματα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ η Αθήνα έχει εδώ και καιρό «χαράξει» τις κόκκινες γραμμές της.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και η εμπρηστική ρητορική που υιοθετείται από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού από πλευράς της Αθήνας.

Έτσι, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ελληνική διπλωματία συνεχίζουν τις προσπάθειες διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που ακολουθεί η Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά συναντήσεων που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Σόφια και Πράγα, θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών απειλών.

Στο ταξίδι του το Σάββατο στη Σόφια για τα εγκαίνια του αγωγού IGB, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ενεργειακά θέματα, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αν και το θέμα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Πράγα.

Ωστόσο, ακόμη και εάν γίνει κάτι τέτοιο, μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη κρίνεται μάλλον αμφίβολη. Αν και η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι στόχος είναι να υπάρχουν πάντα ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η Αθήνα δεν θα διεκδικήσει – σε καμία περίπτωση – τον ρόλο του «επισπεύδοντος» σε μια τέτοια κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της", όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ