ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον χαβά του ο Ερντογάν έναντι της Ελλάδας - Τι του διαμηνύουν Αθήνα, ΗΠΑ

Τον χαβά του ο Ερντογάν έναντι της Ελλάδας - Τι του διαμηνύουν Αθήνα, ΗΠΑ
Στον απόηχο των αμερικανικών ραπισμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε το Σάββατο με «πυρά» κατά της Ελλάδας AP Photo/Khalil Hamra

Σε διεθνή διπλωματικό «κλοιό» βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα να αντιδρά οργισμένα. Την ώρα που εξαπολύει νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, «σβήνουν» όλο και περισσότερο οι ελπίδες της Άγκυρας να προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ.

Για του λόγου το αληθές, ο γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ συνόδευσε με αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία την τροπολογία του με την οποία θέτει σοβαρότατα εμπόδια στην προμήθεια F-16.

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στην Γερουσία, ο Μενέντεζ βρέθηκε σε εκδήλωση των ομογενών στο Νιου Τζέρσεϊ σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας. Ο γερουσιαστής μέσω του ANT1 έστειλε το μήνυμα πως «οποιαδήποτε επιθετικότητα [εκ μέρους της Τουρκίας] θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή».

«Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, έχει μια οικονομία που πασιφανέστατα καταρρέει. Οι Τούρκοι πολίτες υποφέρουν εξαιτίας του Ερντογάν και των οικονομικών πολιτικών του. Ενόσω πλησιάζει σε εκλογές του χρόνου, είναι μια επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την πολύ κακή οικονομική τους κατάσταση. Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε - και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει - πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή. Νομίζω, στο τέλος της ημέρας, ότι παρότι θα ήθελε να το κάνει αυτό για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, θεωρώ ότι όπως είναι ο κόσμος και με τις διαμάχες που υπάρχουν αλλά και με τις συνέπειες για αυτούς που έχουν προκαλέσει επεισόδια, όπως ο Πούτιν στην Ρωσία, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», τόνισε ο Μενέντεζ και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και τους Κύπριους. Η εκτίμηση για την εκπληκτική συνεισφορά τους προς την χώρα μας και το πόσο απίστευτοι σύμμαχοι είναι για τις ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όπως επίσης και ότι έχουν την υποστήριξή μας, στο τέλος της ημέρας και ότι η σχέση μας εμβαθύνεται. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο των σχέσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ», δήλωσε.

Μετά την τροπολογία Μενέντεζ, και δεύτερη τροπολογία αυτή τη φορά από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βάζει εμπόδια στην Τουρκία για την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

  • μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ
  • περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του SDF για την εκστρατεία κατά του ISIS
  • καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδιας και Φινλανδιας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Επανέρχεται ο Ερντογάν (και) στις απειλές για μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο που κατέθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι γερουσιαστές που έστειλαν τα μηνύματά τους στην Άγκυρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου Νεντ Πράις, προ ολίγων 24ώρων είχε ξεκαθαρίσει πλήρως προς την Τουρκία τη θέση των ΗΠΑ έναντι των προκλήσεων και απειλών που εξαπολύονται προς τη χώρα μας.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται ήταν το αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση κατόπιν ερώτησης που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στείλει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το ότι η Ελλάδα αναπτύσσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά που έχουν «μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο κ. Πράις απάντησε:

«Kοιτάξτε, θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση – να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».

Ερντογάν: Η Ελλάδα να μην προχωρά σε προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Στον απόηχο των αμερικανικών ραπισμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε το Σάββατο με «πυρά» κατά της Ελλάδας, προτρέποντας την χώρα μας να μη προχωρά σε προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν τους πολίτες της στην καταστροφή.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα, «που στρατιωτικοποιεί νησιά στο Αιγαίο», αντιβαίνει σε κάθε λογική και έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία (σ.σ. τη νατοϊκή συμμαχία).

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως η Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο αγοράς όπλων για την Κύπρο.

Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας

Η τελευταία αυτή επίθεση του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγη ώρα μετά από τη νέα σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητας και ζητώντας την αποφασιστική στήριξη της ΕΕ έναντι της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδευτήριου αγωγού φυσικού αερίου ΕλλάδαςΒουλγαρίας (IGB), ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην τουρκική επιθετικότητα και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ και η αντίδραση της Αθήνας

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η Άγκυρα απέστειλε νέα επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με την υποχρέωση αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΡΤ, που έχει στην κατοχή της την εν λόγω επιστολή, φτάνει στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την ίδια πηγή, η πεντασέλιδη επιστολή απαντά στην αντίστοιχη ελληνική για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε μεν σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών.

Η απάντηση από πλευράς διπλωματικών κύκλων ήταν άμεση.

«Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της» επισήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:

«Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ