ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Αίγυπτος αμφισβητούν τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Οι δύο χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης που συνυπέγραψε το μνημόνιο με την Τουρκία ΙΝΤΙΜΕ

Την αντίδραση Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης που συνυπέγραψε το μνημόνιο, ενώ ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Παράλληλα, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνη συναντήθηκε εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις με την υπογραφή του νέου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπ. Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ N. Δένδιας συζήτησε με Πρέσβη ΗΠΑ George J. Tsunis τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Τις επιζήμιες κινήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ανέδειξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ – Ισραήλ που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ο ίδιος ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε, στάθηκε ακόμη στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, επεσήμανε τους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρεται στην αυστηρή ανακοίνωση του εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Τέλος, εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

Τριγμοί στη Λιβύη

Εξάλλου, τριγμούς στο εσωτερικό της Λιβύης προκαλεί το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, με το κοινοβούλιο να το απορρίπτει ως παράνομο, καθώς δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά που το συνυπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά χαρακτήρισε «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη να προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της.

Πώς η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το χάος στη Λιβύη

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μνημονίου με την λιβυκή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το χάος και τη διαίρεση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον περασμένο Μάρτιο την εξουσία, με τη μια να εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και την άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, να στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Το 2019 ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τον τότε πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, το οποίο απορρίφθηκε από τη λιβυκή βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

Η Ελλάδα απέρριψε το μνημόνιο στο σύνολό του χαρακτηρίζοντας νομικά άκυρες τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας παράλληλα ότι παραβιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τσαβούσογλου για τη Συμφωνία

Όπως ανακοίνωσε, νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης