ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Άγκυρας προς ΗΠΑ για την Κύπρο: «Μεροληπτούν και διαταράσσουν τις ισορροπίες»

«Πυρά» Άγκυρας προς ΗΠΑ για την Κύπρο: «Μεροληπτούν και διαταράσσουν τις ισορροπίες»
AP Photo / Lefteris Pitarakis (Φωτογραφία αρχείου)

Νέα πυρά προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε η Τουρκία με αφορμή την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι μεροληπτεί και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του Τουρκο-Κυπριακού λαού.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την ένταξη της Ελληνο-Κυπριακής διοίκησης στο πρόγραμμα διακρατικής στρατιωτικής συνεργασίας του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

»Σε ό,τι μας αφορά, αυτή η κίνηση των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες αφού ήρθη το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δεν έχει καμία αιτιολογία.

»Με αυτή την κίνηση ταράσσεται ακόμα περισσότερο η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον πλέον να μεροληπτεί.

»Με αυτές τις κινήσεις, οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για μία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του Τουρκο-Κυπριακού λαού» καταλήγει η ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι επίθεση προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι υιοθετεί «μια στάση που θα ενισχύσει την πλευρά του επιτιθέμενου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα κάνει περισσότερες παράνομες ενέργειες», ενώ για τα Κατεχόμενα επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυξάνει περαιτέρω τα όπλα και τη στρατιωτική υποστήριξη στη Βόρεια Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ