ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα παραβιάζει το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων. #CNNgrNews ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / TOMS KALNINS

Επιθετικής ρητορικής συνέχεια από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέλαβε σήμερα ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα θέτει εαυτόν εκτός των δύο συνθηκών, παραβιάζοντας το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων.

Ο Ακάρ απάντησε χωρίς να τον κατονομάσει, στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την Άλωση της Τριπολιτσάς, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο πρώην πρόεδρος μιας χώρας υπερασπίζεται την Τριπολιτσά, δηλαδή τη σφαγή. Υπάρχουν Αλβανοί, Τούρκοι, Εβραίοι άμαχοι και Έλληνες μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους. Αν είσαι άνθρωπος δεν υπερασπίζεσαι τη σφαγή. Οι Έλληνες παρέμειναν υπό οθωμανική κυριαρχία για 400 χρόνια. Αλλά δεν έχασαν τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους. Τώρα, το ίδιο έθνος, κατηγορεί ένα έθνος που συμπεριφέρεται έτσι εδώ και 400 χρόνια, για διώξεις και γενοκτονία! Λένε στους ανθρώπους στη Δυτική Θράκη “δεν είστε Τούρκοι”. Υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ορθόδοξους».

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά των δυτικών χωρών, λέγοντας πως δεν είναι αντικειμενικές έναντι της Αθήνας.

«Το πιο σημαντικό μας πρόβλημα είναι ότι οι δυτικές χώρες δεν είναι αντικειμενικές. Παρ’ όλα αυτά λέμε “ειρήνη”, λέμε “διάλογο”, λέμε “κρατήστε το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει”. Ενώ πιέζουμε με τη διπλωματία μέχρι το τέλος, παίρνουμε κάθε είδους μέτρα στο πεδίο. Υπάρχουν τριγωνικές συνομιλίες με την Ελλάδα: Συμβουλευτικές, οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και απεμπλοκής (deconfliction) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση ΜΟΕ. Έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν ήρθαν. Μετά βγαίνουν και λένε “διάλογος”. Πώς θα γίνει αυτό;», είπε ο Ακάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ