ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης παρά το δυσμενές περιβάλλον

Σταϊκούρας: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης παρά το δυσμενές περιβάλλον
«Η χώρα βαδίζει σωστά, έχει χτίσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία την τελευταία τριετία» είπε ο κ. Σταϊκούρας ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

«Εάν στην Ευρώπη επαληθευτούν τα σενάρια για υφεσιακή πορεία στην οικονομία, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία» είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι «η χώρα βαδίζει σωστά, έχει χτίσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία την τελευταία τριετία, το καράβι πηγαίνει σε ασφαλές λιμάνι, αλλά τα μποφόρ αυτήν την περίοδο είναι πολλά και πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι με ασφάλεια».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε, η Ελλάδα εκτιμώ ότι και στο δυσμενές σενάριο δεν θα επιστρέψει σε ύφεση για όλο το 2023. Έχουμε πει 5,3% φέτος ανάπτυξη και 2,1% του χρόνου. Μην το προσπερνάμε αυτό. Έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ επενδύσεων, αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων, μείωση της ανεργίας, αύξηση των καταθέσεων στα νοικοκυριά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουμε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 35% φέτος σε σχέση με πέρσι. Άρα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις στην οικονομία στην μεγάλη εικόνα, που όμως αφορά και νοικοκυριά και έχουμε πράγματι τις δυσκολίες του πληθωρισμού που είναι πολύ έντονες και ως πολιτεία παίρνουμε αυτά τα 13 δις μέτρα για να καλύψουμε αυτό το κενό και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα συζητήθηκε σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κρίση, το δημοσιονομικό πλαίσιο, πώς αυτό θα δημιουργηθεί για τους προϋπολογισμούς που καταρτίζονται και κατατίθενται για το 2023.

Ο υπουργός εξήγησε ότι από την μια πλευρά αναγνωρίζεται η θετική διάσταση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μείωση της ανεργίας αλλά επίσης αναγνωρίζεται ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη και έχει μεγαλύτερη ένταση.

«Στοχευμένα τα δημοσιονομικά μέτρα»

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια από το σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής τόση όμως ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα περισσότερο πληθωριστικές τάσεις που οδηγούν την νομισματική πολιτική να αυξάνει διαρκώς τα επιτόκια εις βάρος της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μη μόνιμα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αυτό ήταν το κείμενο συμπερασμάτων που υπογράψαμε όλοι οι ΥΠΟΙΚ» προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αυτό επιβεβαιώνει, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, την ορθότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ. «Κινούμαστε πάνω σε αυτό το πλαίσιο που ορίστηκε και καθορίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέτρα μας με εξαίρεση τις μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουμε ξεκινήσει και τις υλοποιούμε από το 2019 με συνέπεια και προσήλωση είναι στοχευμένα στο σκέλος των δαπανών σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ίδιο έχουμε πράξει για την επιδότηση ρεύματος, για την επιδότηση στα καύσιμα, ήταν όλα στοχευμένα, το ίδιο πράττουμε για την επιδότηση της θέρμανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ενεργειακή κρίση

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και την καθυστέρηση στην λήψη κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, διέκρινε δύο διαφορετικά ζητήματα. «Αυτό που συζητήσαμε χθες ήταν οι οικονομικές συνέπειες μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης. Αυτές, όπως τόνισα και εγώ χθες στην παρέμβασή μου, θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες για την κοινωνία όσο δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Συνεπώς σε αυτό το κομμάτι υπάρχει πράγματι διστακτικότητα, υπάρχουν διαφορετικές φωνές, δεν έχει επιδείξει η Ευρώπη τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης» σημείωσε ο Υπουργός εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός.

Ερωτηθείς από ποια χώρα δημιουργείται πρόβλημα στην λήψη αποφάσεων, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για μόνο μια χώρα είναι πολλές διαφορετικές χώρες που μπορεί να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και διαμορφώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα προβλήματα της Ευρώπης. «Στο συγκεκριμένο υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα κάποιες χώρες, θέτουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας φοβούμενοι ότι τέτοιες αποφάσεις που προτείνονται από κάποιες άλλες, δημιουργούν ζητήματα ή κάποιες άλλες θεωρούν ότι είναι πιο σημαντικό να υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Οπότε μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας επιτυγχάνεται ουσιαστικά η μείωση της τιμής» ανέφερε ο Υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ