ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλών συνέχεια από τον Ερντογάν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Απειλών συνέχεια από τον Ερντογάν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε και στο μεταναστευτικό, και τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» AP Photo/Darko Bandic

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τον πρόεδρο της Τουρκίας δύο 24ωρα πριν από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηλίτευσε από το βήμα συνεδρίου τη «βοήθεια», που κατά τα λεγόμενά του, ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες «κατά της Τουρκίας» για να διαμηνύσει: «Ό,τι και αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειαστεί». 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ενάντια σε τι; Κατά της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επανήλθε δε στις κατηγορίες -που είχε εξαπολύσει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών- ότι η Ελλάδα «πνίγει ανθρώπους» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι ουδείς αντιδρά. «Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Βγάζει άχνα ο κόσμος;», ανέφερε.

Εν μέσω των διαρκών τουρκικών προκλήσεων, και την επομένη της νέας εστίας έντασης που «άναψε» η Άγκυρα με την υπογραφή του έκνομου μνημονίου με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στην τουρκική πλευρά ότι η Ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες και «δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα για τις τουρκικές απειλές και κλιμακούμενες προκλήσεις διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ότι τα σύνορα έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο και πως η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Εκτίμησε ακόμη ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας, δεν φτάνει τελικά στους λαούς και πως «Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι».

Τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έφθασε στο σημείο σήμερα να δηλώσει πως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν πλέον στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα».

Ανακοινώνω στον κόσμο, δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θα τυφλώσουμε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Δικαίωμα σημαίνει τιμή».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα, δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε νίκες να φτάσουμε», είπε ακόμη.

Οικονόμου: Κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικοί ισχυρισμοί

Απάντηση στα όσα ειπώθηκαν από τον Μπαχτσελί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια».

«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», σημειώνει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, η Ελλάδα αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας».

«Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Μακριά από πανικό, με μία στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος άξονας, πέραν του διεθνούς δικαίου.

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αποδεχθεί και αυτή την προϋπόθεση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τον διάλογο» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ