ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
(AP Photo/Markus Schreiber)

Νέα στήριξη των θέσεων της Αθήνας, αυτή τη φορά από το Βερολίνο, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει στην ΕΡΤ ότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπούργκερ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε:

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν.


Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους.


Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

Το διπλωματικό «σπριντ» και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Ήδη, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν ανοίξει έναν ευρύ κύκλο επαφών με Ευρωπαίους, Αμερικανούς και άλλους εταίρους, ώστε να «μπλοκάρουν» τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου και να διαφυλάξουν τη συμφωνία για την ΑΟΖ που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αθήνας και του Καΐρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη, για τις τουρκικές απειλές και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας δεν θα ανεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Σαφή θέση πήρε επί του ζητήματος χθες, Τρίτη, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακυρώνοντας, επί της ουσίας, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ξεκάθαρη ήταν και η προ ημερών τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά του εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, ο οποίος διεμήνυσε στην Άγκυρα πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Οι αντιδράσεις Βρυξελλών – Αθήνας προκάλεσαν ενόχληση στην Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρεί να τις υποβαθμίσει ανακοινώνοντας πως «τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε με βάση την παράνομη συμφωνία να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που βρίσκονται σε ελληνική ΑΟΖ, καθώς παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη.

Τα σχέδια της Άγκυρας επηρεάζουν και την Αίγυπτο, με το Κάιρο να αντιδρά άμεσα και να αμφισβητεί την νομιμότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Αθήνα και Κάιρο αμφισβήτησαν από κοινού τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία ενώ την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε το τελευταίο 48ωρο και ένα γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ