ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν προσπάθεια να αποτρέψουν τις τραγωδίες - Γνήσιο το βίντεο

Μηταράκης: Οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν προσπάθεια να αποτρέψουν τις τραγωδίες - Γνήσιο το βίντεο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / EUROKINISSI

Για τα ναυάγια με τους νεκρούς σε Κύθηρα και Μυτιλήνη αλλά και για το χθεσινό βίντεο, στο οποίο οι τουρκικές Αρχές χτυπούν μετανάστες, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας πως οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να αποτρέψουν τις δυο ναυτικές τραγωδίες ενώ τόνισε πως η χώρα μας δεν έχει μόνο απέναντί της την Τουρκία αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά και Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι καταφέρονται κατά της χώρας.

«Έκανα έκκληση στην Τουρκία. Το Λιμενικό με ενημέρωσε πως βλέπει και άλλες βάρκες να προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον καιρό να είναι άσχημος, υπάρχουν άνεμοι 7 μποφόρ. Έχω επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση για το ζήτμα. Με ενημέρωσαν οι τουρκικές Αρχές πως έχουν καταγράψει το αίτημά μας», σχολίασε για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίς ώρες στο Αιγαίο ο Νότης Μηταράκης.

Σχετικά με το βίντεο που δημοσίευσε, στο οποίοι φαίνεται η τουρκική ακτοφυλακή να χτυπάει μετανάστες, τόνισε:

«Επειδή είπατε για το βίντεο, δεν είπαμε πως είναι σημερινό. Κανείς δεν αμφισβήτησε πως είναι πραγματικό. Αντί να έχουμε αντίδραση από την τουρκική πλευρά, είχαμε από Έλληνες δημοσιογράφους της Αριστεράς οι οποίοι καταφέρονται κατά της ίδιας τους της χώρας. Έχουμε το μέτωπο απέναντι μας, την Τουρκία, έχουμε και την ευρωπαικη αριστερά που θέλει να ζήσσουμε ξανά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 και να έχουμε Μόρια και Ειδομένη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά».

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άνθρωποι στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό ήταν στο θάλαμο επιχειρήσεων.

«Είχαμε δύο σημαντικά ναυάγια δυστυχώς στο Αιγαίο, το ένα στα Κύθηρα, το οποίο είναι η διαδρομή η ιστιοπλοϊκή από τουρκικά λιμάνια προς Ιταλία, η οποία σε κάποιο σημείο πλησιάζει τα Κύθηρα και όταν ο καιρός είναι πολύ δυσμενής όπως τώρα έχουμε ναυάγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Δυστυχώς έχουμε σημαντικό αριθμό αγνοούμενων και απώλεια ανθρώπινων ζωών στα Κύθηρα. Περιμένουμε από το Λιμενικό να μας δώσει μια πιο ακριβή εικόνα. Τελικό (σ.σ. απολογισμο) δεν έχουμε. Στη Μυτιλήνη έχουμε μέχρι στιγμής 17 νεκρούς και 11 διασωθέντες οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε επίσης ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα βρίσκεται ήδη στη Μυτιλήνη και θα συναντηθεί με ανθρώπους εκεί.

«Από ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι που είναι στο νοσοκομείο είναι σε καλή κατάσταση. Δεν φαίνεται να φοράνε σωσίβια, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ