ΕΛΛΑΔΑ

Διπλή τραγωδία: 16 γυναίκες και ένα αγόρι νεκροί στη Μυτιλήνη, νεκροί μετανάστες και στα Κύθηρα

Διπλή τραγωδία: 16 γυναίκες και ένα αγόρι νεκροί στη Μυτιλήνη, νεκροί μετανάστες και στα Κύθηρα
Εικόνα από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/INTIME

Αυξάνονται όσο περνάει η ώρα οι νεκροί από τα δύο ναυάγια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Μυτιλήνης, και στο Διακόφτι Κυθήρων.

Τουλάχιστον 16 γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι πνίγηκαν ανοιχτά της Μυτιλήνης μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία επέβαιναν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως οι νεκροί στα Κύθηρα είναι δύο. Νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού είχε κάνει λόγο για πέντε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος των Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης στην ΕΡΤ, διασωθέντες ανέφεραν πως συνολικά επέβαιναν 100 άνθρωποι, με τον υπουργείο Ναυτιλίας να αναφέρει πως ήταν 95.

Οι 80 έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 69 φιλοξενούνται σε ένα σχολείο προσωρινά ενώ 11 νοσηλεύονται.

Οι σοροί των νεκρών στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο ενώ το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 13 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Σημειώνεται πως άλλες 10 γυναίκες έχουν διασωθεί.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Μυτιλήνης και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι στη λέμβο επέβαιναν γυναίκες και παιδιά, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα.

Πέντε νεκροί στα Κύθηρα, 80 διασώθηκαν

«Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κυθήρων στον ΣΚΑΪ νωρίτερα.

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε», δήλωσε και στο Associated Press η κυρία Μάρθα Σταθάκη, κάτοικος της περιοχής.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Έκκληση Μηταράκη, μήνυμα Πλακιωτάκη στην Άγκυρα

Διπλό μήνυμα, σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνει μέσω tweet του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καλώντας την Τουρκία να λάβει μέτρα για να προληφθούν άλλες αποχωρήσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και ζητώντας από το μπλοκ να δράσει.

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αποχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπιστα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας πως «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ