ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο PES: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Κυρώσεις στην Τουρκία

Τσίπρας στο PES: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Κυρώσεις στην Τουρκία
Σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε την Ευρώπη να αποφασίσει αν θα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Προσερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο του PES (Ευρωσοσιαλιστές), στην Πράγα, τόνισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις κι αποφάσεις αποτελεσματικές.

Πρώτα από όλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί με 200 δισ. ευρώ ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Θεωρούμε πως το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος- μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος. Δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια, και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας», ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να αποφασίσει αν θα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους- μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οφείλει η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί αν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ