ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Αν η κυβέρνηση αναζητά δημόσια έσοδα, να τα πάρει από τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Ηλιόπουλος: Αν η κυβέρνηση αναζητά δημόσια έσοδα, να τα πάρει από τα υπερκέρδη στην ενέργεια
«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

«Παρά το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι τα πράγματα πάνε καλά στην οικονομία και την κοινωνία, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες, αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Αργολίδας 102.3, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η Eurostat δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις μόνο χώρες στην ΕΕ στις οποίες το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο ‘19 και το ΄21 και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές.

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικά σε ενοίκιο και τρόφιμα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο στην ενέργεια, το οποίο μπορεί να μειώσει άμεσα τους λογαριασμούς στο 50%. Χρειάζεται να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%», σημείωσε.

«Έτσι καμία εταιρεία ενέργειας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό φαινόμενο. Μόνο το Σεπτέμβρη οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκ. ευρώ», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα υπερκέρδη φορολογούνται, επισήμανε: «Κατ’ αρχάς τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί μέχρι τον Ιούλιο όχι απλά δεν τα έχει φορολογήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας έχει πει ακόμα πόσα είναι».

«Εμείς τα υπολογίζουμε στα δύο δισ. ευρώ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τον κανονικό φορολογικό συντελεστή στους παρόχους ενέργειας. Σήμερα όμως είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη -κάτι που υποστηρίζει και η Κομισιόν- και χρειάζεται να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια αλλά και τα διυλιστήρια», σχολίασε.

«Όταν έχουμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ τέσσερα δισ. ευρώ πάνω, σε σχέση με πέρυσι, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όταν σε συνθήκες 12% πληθωρισμού δεν μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όταν δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος συμμετέχει στη λεηλασία των πολιτών. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ είναι 60%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα λεηλασία και την ευθύνη για αυτήν τη λεηλασία έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην επίκληση της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά της χώρας, σημείωσε: «Προφανώς το κράτος πρέπει να έχει έσοδα, αλλά από ποιους»;

«Αυτή τη στιγμή το κράτος μπορεί να έχει τέσσερα δισ. ευρώ έσοδα, αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αν φορολογήσει το 1,6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να έχουν υπερκέρδος οι εταιρείας διύλισης και εμπορίας πετρελαίου το ‘22 και αν φορολογήσει τα υπερκέρδη στο φυσικό αέριο. Δεν γίνεται με 220% πάνω την τιμή του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ να έχει 300 εκ. ουρανοκατέβατα κέρδη», εξήγησε.

«Εκτός των άλλων, αυτό είναι ένα κέρδος ανήθικο γιατί έχει προκύψει σε μια δύσκολη συνθήκη από μία στρέβλωση της αγοράς», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά τον κόσμο, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν, ότι δηλαδή η Δημοκρατία είναι πολυτέλεια».

«Αρκεί να αναλογιστεί κανείς σε ποιον θα εμπιστευόταν το κινητό του, όχι μόνο τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, αλλά και τις φωτογραφίες του, τις προσωπικές του στιγμές, τα μηνύματά του. Σε όλα αυτά έχουν πλήρη πρόσβαση τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό έγινε στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, του κ. Σπίρτζη. Και όπως φαίνεται αυτό έγινε σε πολλές περιπτώσεις, στο πλαίσιο ενός κοινού παρακρατικού μηχανισμού ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τη διαδικασία που προχωρά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επιτροπή αυτή θα έρθει στην Ελλάδα για να δει τα πρόσωπα που η κυβερνητική πλειοψηφία απέκλεισε από την εξεταστική της Βουλής. Είναι κοροϊδία να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, σε ξένο μέσο ενημέρωσης, ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει τις απαντήσεις που θα ήθελε από τους δύο συνεργάτες του, εννοώντας τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και τον κ. Δημητριάδη, τη στιγμή που αυτά τα πρόσωπα είτε δεν πήγαν στην εξεταστική επιτροπή είτε επικαλούνται το απόρρητο», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση κρύβεται γιατί προσπαθεί να κρύψει την ενοχή της. Η επόμενη Βουλή, με προοδευτική πλειοψηφία, θα κάνει προανακριτική επιτροπή και οι ευθύνες θα καταλογιστούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ