ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας είπε στην Πράγα όσα έπρεπε να πει ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας είπε στην Πράγα όσα έπρεπε να πει ο Μητσοτάκης
«Πώς θα πιεστεί ο Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους και την επιθετικότητά του; Με δελτία Τύπου και διαρροές δεν ασκείται εξωτερική πολιτική, παρά μόνο ασκώντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολιάζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Για την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 14 και 15 Οκτωβρίου αντιστοίχως, μετατίθεται η προγραμματισμένη γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Πράγα για την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν επέτρεψε, άλλωστε, και τη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικής Γραμματείας, η οποία μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, Τρίτη ή Τετάρτη.

Όσον αφορά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, συνεργάτες του επισημαίνουν στο CNN Greece πως είχε την ευκαιρία να θέσει στο ευρωπαϊκό πεδίο μια σειρά ζητημάτων, προεξαρχόντων του ευρωομόλογου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των κυρώσεων στην Τουρκία αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά, τα οποία όφειλε να τα είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικώς οι ίδιες πηγές, «πώς θα πιεστεί ο Ταγίπ Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους και την επιθετικότητά του; Με δελτία Τύπου και διαρροές δεν ασκείται εξωτερική πολιτική, παρά μόνο ασκώντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση- προτροπή στην ουσία στον πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μ. νοτίως της Κρήτης, κίνηση που θα καταστήσει και ντε φάκτο ανενεργό το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Κουμουνδούρου παρατηρούν πως στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν πιο πολύ για το ότι ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά για τον κ. Ερντογάν.

«Μέχρι χθες υπουργοί του μας έλεγαν πως οι κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής επιθετικότητας δεν είναι στρατηγική επιλογή τους και η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εθνικιστική επιλογή. Άραγε τα ίδια λένε και σήμερα; Εκτός κι αν στην κυβέρνηση αισθάνονται δικαιωμένοι με τη στρατηγική να δίνουν τα πάντα στους συμμάχους χωρίς ανταλλάγματα και η Τουρκία να συνάπτει νέες παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ