ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί ο Ερντογάν την Ελλάδα από ευρωπαϊκό έδαφος: «Ξαφνικά μπορεί να έρθουμε τη νύχτα»

Απειλεί ο Ερντογάν την Ελλάδα από ευρωπαϊκό έδαφος: «Ξαφνικά μπορεί να έρθουμε τη νύχτα»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας AP Photo/Darko Bandic

Στις ακραίες απειλές κατά της Ελλάδας -και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους- επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, και ενώ είχε ήδη επιχειρήσει να προκαλέσει ευθεία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

«Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας επιτεθεί, η απάντησή μας είναι πάντα: «Ξαφνικά, μπορεί να έρθουμε τη νύχτα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα επί του παρόντος. Περιμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας για διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό τον μανδύα της ενότητας ή της αλληλεγγύης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία δεν έχει ποτέ βλέψεις επί του εδάφους ή της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για ανειλικρίνεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», ανέφερε.

Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη στην πρόκληση Ερντογάν στο δείπνο

Σαφής και κατηγορηματική ήταν νωρίτερα η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ευθεία αντιπαράθεση που επιχείρησε να προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, κατά τις ίδιες πηγές.

«Αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει προσερχόμενος στη σύνοδο μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».

Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε από τον Ερντογάν ο Μακρόν

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε από την Πράγα ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου, ζήτησε να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε από τον Ερντογάν «να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ