ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πολιτική καταδίκη για τους επαναλαμβανόμενους ναζιστικούς χαιρετισμούς Πλεύρη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πολιτική καταδίκη για τους επαναλαμβανόμενους ναζιστικούς χαιρετισμούς Πλεύρη
Αιχμηρές ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 Eurokiissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

Για δεύτερη συνεχόμενη δικάσιμο ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης χαιρέτησε ναζιστικά -υπό την ανοχή της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται το εφετείο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή- προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των κομμάτων σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Για προσβολή της δικαιοσύνης και πρόκληση προς τη δημοκρατία και τη κοινωνία, κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, καλώντας τη κυβέρνηση να πάρει θέση για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Το δικαίωμα υπεράσπισης κάθε κατηγορουμένου στο κράτος δικαίου είναι ιερό και απαραβίαστο. Όμως το υπερασπιστικό έργο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως βήμα ή όχημα για προκλήσεις εναντίον της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται, «οι ναζιστικοί χαιρετισμοί του Κ. Πλεύρη, συνηγόρου υπεράσπισης του Γ. Λαγού, για δεύτερη συνεδρίαση μέσα στο δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και μάλιστα ενώ κατέθετε η Μάγδα Φύσσα για την δολοφονία του παιδιού της, προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, βάλλουν σε συμβολικό επίπεδο κατά της έννομης τάξης, συνιστούν βάναυση πρόκληση προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και το σύνολο της κοινωνίας και είναι απολύτως καταδικαστέα πράξη».

«Την ίδια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στο δικαστήριο, είχαν επιδείξει άλλωστε και οι οπαδοί του Κασσιδιάρη στην προηγούμενη δικάσιμο. Οι παράγοντες της δίκης πρέπει να προστατέψουν την διαδικασία από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεκτροπές εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η νομοθεσία» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση ποιά θέση έχει για το θέμα αυτό; Ή παραμένει παγερά αδιάφορη σκεπτόμενη τυχόν απώλειες προς τα δεξιά της;»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Διαγραφή Πλεύρη από τον ΔΣΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, καταδικάζει τα όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα, εκτιμώντας πως η διαγραφή του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών είναι μονόδρομος.

«Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κων/νου Πλεύρη στη δίκη για την Χρυσή Αυγή και η ανοχή, που επιδείχθηκε από τα όργανα της πολιτείας απέναντι σε αυτή την απεχθή πράξη, είναι αποκρουστικά για κάθε δημοκράτη. Καμία ανοχή στο ναζισμό!Ο δικηγορικός σύλλογος έχει μόνο ένα δρόμο: την διαγραφή του Κων/νου Πλέυρη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.

ΜέΡΑ25: Αδιανόητη η ανοχή του δικαστηρίου στους νεοναζί

Αιχμηρή είναι η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 όσον αφορά την έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και την παρέμβασή της για τα χειροκροτήματα του κοινού σε σημείο κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, ενώ «άφησε ανενόχλητο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη να χαιρετάει ναζιστικά στην αίθουσα του δικαστηρίου»

«Για δεύτερη μέρα στις συνεδριάσεις της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής και η στάση του δικαστηρίου είναι αποκρουστική και αδιανόητη» δηλώνει το ΜέΡΑ25.

«Από την μία η έδρα ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας, όταν το ακροατήριο χειροκροτούσε την Μάγδα Φύσσα την ώρα που κατέθετε για τον δολοφονημένο από τους νεοναζί της εγκληματικής οργάνωσης Παύλο -σε αντίθεση με την ανοχή στο σόου των νεοναζί του Κασιδιάρη στην προηγούμενη δικάσιμο- και από την άλλη άφησε ανενόχλητο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη να χαιρετάει ναζιστικά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η στάση αυτή του δικαστηρίου, όπως ακριβώς και των οργάνων της τάξης, μαζί με την ακροδεξιά πολιτική της Κυβέρνησης και το ξέπλυμα των συστημικών μέσων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για μια χώρα που θρήνησε θύματα από τα δολοφονικά τάγματα εφόδου και σε μια στιγμή που η ακροδεξιά προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζει ήδη δυστυχώς ακάθεκτη», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, την κοινωνία και το κίνημα, με όλα όσα συμβαίνουν. Να μην επιτρέψουμε να γίνει ανεκτή, μέσα κι έξω από την δίκη, η δράση των νεοναζί και των υποστηρικτών τους» καταλήγει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ