ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεες απειλές Τσαβούσογλου: Τερατούργημα το τουρκολυβικό «μνημόνιο» διαμηνύει ο Δένδιας

Νεες απειλές Τσαβούσογλου: Τερατούργημα το τουρκολυβικό «μνημόνιο» διαμηνύει ο Δένδιας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, στην έδρα του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο Evelyn Hockstein, Pool via AP

Την τακτική των προκλήσεων και του εκφοβισμού συνεχίζει αδιάλειπτα η Άγκυρα ανοίγοντας νέα μέτωπα έντασης με την Ελλάδα, παρά την διεθνή καταδίκη αυτής της πρακτικής, και τα αυστηρά μηνύματα που λαμβάνει από την Αθήνα.

Ηχηρή και ξεκάθαρη ήταν σήμερα Κυριακή η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσον αφορά το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο, μία συμφωνία την οποία έχουν καταδικάσει απερίφραστα ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ πολλές άλλες χώρες Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδας τονίζοντας ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το "μνημόνιο" του 2019».

Όπως υπενθύμισε το λεγόμενο "μνημόνιο" του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο, καθώς παραβιάζει σαφώς θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Για την ακρίβεια, πρόσθεσε, καταγγέλθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

«Κανείς δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και αθέμιτων ενεργειών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο, έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να εμφανίζονται στον χάρτη», επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συμφώνησαν ότι «κοινός στρατηγικός στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη και μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια στο Κάιρο μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και για την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σούκρι: Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Στο ίδιο κλίμα καιοι δηλώσεις Σούκρι ο οποίος κατήγγειλε την νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης, ζήτησε να γίνουν τάχιστα εκλογές αλλά και να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το λιβυκό έδαφος, που το μεγαλύτερό τους μέρος είναι τουρκικά.

Αναλυτικά ο κ. Σούκρι δήλωσε:

Συζητήσαμε για ΑΠΕ, ειδικά που οι χώρες μας μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη μεταφορά ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ξέρετε πριν από δύο χρόνια υπογράψαμε τη συμφωνία ΑΟΖ και συζητήσαμε για τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και πόσο θετικό θα είναι αυτό για τις οικονομικές σχέσεις. Από τη συμφωνία αυτή, που είναι πολύ θετική, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Η συμφωνία αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο… και πρέπει να λάβουμε τα μέγιστα οφέλη από αυτή τη συμφωνία.

Συζητήσαμε για την τριμερή συνεργασία με Κύπρο και για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις στην οικονομία.

Συζητήσαμε επίσης για τη Λιβύη και το πόσο απαραίτητο είναι να γίνουν οι εκλογές στη Λιβύη και εξήγησα τις προσπάθειες της Αιγύπτου να γεφυρώσει τις πλευρές στην Λιβύη. Συζητήσαμε την ανάγκη να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη. Συμφωνήσαμε ότι η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ… και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση είχε διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022 και είναι φανερό ότι η νομιμότητά της έχει λήξει».

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Την οδό των προκλήσεων και απειλών ακολούθησε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας.

Αναφερόμενος εμέσως στη συμφωνία με τη Λιβύη, το «νομικό τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία στη Λιβύη, από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu - ότι «η συμβολή στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων, η ειρήνη και η ευημερία είναι ένας από τους στόχους μας. Από το Αφγανιστάν στη Λιβύη, από την Ουκρανία στη Σομαλία υποστηρίζουμε τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Στρασβούργο σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

Σχετικά με τη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto».

«Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. «Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ