ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία πολιτικά ορόσημα μέχρι το τέλος του έτους - Τι συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία πολιτικά ορόσημα μέχρι το τέλος του έτους - Τι συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία
Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει σε πάνω από 10 πρωτεύουσες νομών το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Σε κλίμα σύμπνοιας, όπως πληροφορείται το CNN Greece, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκειά της εγκρίθηκαν ομοφώνως τα τρία κείμενα- για την πολιτική συγκυρία, το σχέδιο δηλαδή πολιτικής απόφασης- για τα αυτοδιοικητικά (εισηγητής ο Χρήστος Σπίρτζης) και τα συνδικαλιστικά (εισηγήτρια η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) τα οποία θα τεθούν προς έγκριση κι από την Κεντρική Επιτροπή της προσεχούς Παρασκευής και Σαββάτου.

Παραλλήλως, ολοκληρώθηκε σε πνεύμα ομόνοιας και η συγκρότηση των τμημάτων και των επικεφαλής τους- συντονιστών κι αναπληρωτών συντονιστών-, που επίσης θα εγκριθούν από την Κ.Ε.

Ως προς την πολιτική συγκυρία, έγινε αναλυτική συζήτηση για το πώς θα επικοινωνηθεί καλύτερα στην κοινωνία, και μέσω περιφερειακών συνδιασκέψεων και ημερίδων, το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιοδεύσει σε πάνω από δέκα πρωτεύουσες νομών το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Όπως κι αν έχει, τρία είναι τα πολιτικά ορόσημα για το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του έτους: η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου, ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου και τα συνέδρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το Δεκέμβριο.

Κι ενώ όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να αποχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία στον τρόπο που αυτό θα γίνει, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να επιμένει στην αναγκαιότητα ενός πιο πειστικού λόγου που θα κινητοποιεί το λαϊκό παράγοντα και δεν θα απευθύνεται μόνο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά ιδίως στο 15% με 20% των δημοσκοπήσεων που σήμερα απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ», καθώς και σε εκείνους που σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε συζήτηση και για τις δημοσκοπήσεις, με τους περισσότερους να συμφωνούν πως πέρα από σκοπιμότητες γίνονται και μεθοδολογικά λάθη που αποτρέπουν τη γνήσια απεικόνιση της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως το ότι πραγματοποιούνται κλήσεις μόνο σε σταθερά τηλέφωνα και σε εργάσιμες ώρες.

Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 η προεργασία έχει αρχίσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά κι αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία που τους αποδίδουν στην Κουμουνδούρου.

Μπορεί στην Πολιτική Γραμματεία να μην έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων προσώπων, ωστόσο συμφωνήθηκε οι αποφάσεις για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους να ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στόχος είναι να βρεθούν φερέγγυα πρόσωπα, με καθαρό ποινικό μητρώο κι εγνωσμένου κύρους και ικανοτήτων που να απευθύνονται στο ευρύτερο προοδευτικό κοινό και να σηματοδοτούν επιλογές νίκης.

Όπως λένε χαρακτηριστικώς πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, «θέλουμε την επομένη των αυτοδιοικητικών να έχει σταλεί το μήνυμα συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας πρώτα σε τοπικό επίπεδο. Αν δεν συμφωνήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις για τα παγκάκια πώς θα συμφωνήσουμε για τα πιο δύσκολα ζητήματα; Θέλουμε οι επιλογές που θα κάνουμε να περάσουν στο β’ γύρο και να κερδίσουν ή να χάσουν αξιοπρεπώς. Φυσικά και θα ακουστούν οι τοπικές και οι νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά αν οι επιλογές τους είναι του 4% κι όχι του 34% θα απορριφθούν από τα κεντρικά όργανα».

Όσον αφορά το συνδικαλισμό, θα στηριχθεί η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ενοποίησης των διασκορπισμένων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, οι οποίες σήμερα χωρίζονται στις παρατάξεις με ευθεία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στις πασοκογενείς (παρατάξεις Βασιλόπουλου- Φωτόπουλου που γίνεται προσπάθεια να ενωθούν).

Ο μεγάλος στόχος είναι η επικράτηση στις προσεχείς εκλογές στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ.

Συζήτηση έγινε, επίσης, και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στα ελληνοτουρκικά, με αρκετά μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας και σε συνέχεια της αντίρρησής τους στη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να εκφράζουν την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός φιλειρηνικού κινήματος.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να θέσει η Ομπρέλα στην Κεντρική Επιτροπή ψήφισμα για Σουηδία- Φινλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ