ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας

Καλίν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας
O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παιδαριώδη» και «μη λογική» AP Photo/Emrah Gurel

Τη σκυτάλη των προκλήσεων και έκφρασης των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Άγκυρας έλαβε από τον Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη έναντι της ΕΕ λόγω των απειλών της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως φάνηκε από την έκθεση προόδου καθώς και δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ειδικότερα, ο Καλίν τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο», ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παιδαριώδη» και «μη λογική».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε «όταν πήγαμε εκεί και υπογράψαμε αυτή τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για τις παιδαριώδεις αντιδράσεις - οι οποίες, αν μας ρωτάτε, δεν είναι ώριμες ούτε λογικές - ακόμη και ο πρωθυπουργός της Λιβύης» όταν στάλθηκαν τα tweet του Έλληνα ΥΠΕΞ στο δείπνο, ενώ ήμασταν ακόμη εκεί «τα κοίταξε, γέλασε και είπε: "Αυτό δεν έχει καμιά αξία για εμάς"».

«Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας. Διότι πρόκειται για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Όταν η Ελλάδα έκανε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο, κανείς δεν τους είπε τίποτα. Με άλλα λόγια, πού είναι η Ελλάδα και πού είναι η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αμφισβητηθεί επίσημα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να επαναπροσδιορίσει σωστά τη σχέση της με την Τουρκία στο πλαίσιο της δικής της ισχύος. Η απόσταση που διανύσει διασφαλίζοντας τη στήριξη του ενός ή του άλλου και κινητοποιώντας συγκεκριμένα λόμπι ενάντια στην Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Αυτό μπορεί να το κάνετε ως ένα βαθμό ενεργοποιώντας ορισμένα λόμπι στην Αμερική, ορισμένα λόμπι στην Ευρώπη. Αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν φτάνει η δύναμή σας».

«Αν μπαίνετε σε έναν τέτοιο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, αντί να μπαίνετε σε έναν στρατιωτικό ή οικονομικό ανταγωνισμό που αναλώνει την ενέργεια σας, με όλη της την έννοια, λέμε 'μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί μια προοπτική που βασίζεται σε μια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό'», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «οι δυτικοί μας λένε, φυσικά με την προπαγάνδα των Ελλήνων, "αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τα κάνετε αυτά". Κι εμείς τους λέμε: "Κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου, όταν πετάμε τα αεροπλάνα μας στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας το λέει ως παραβίαση εναέριου χώρου. Το αποδέχεστε αυτό ως δεδομένα κι έρχεστε σε εμάς. Πηγαίνετε και δείτε αντικειμενικά ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο και ποιος εξοπλίζει τα νησιά παρόλο που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς"».

Διαβάστε επίσης:

Επίτροπος διεύρυνσης: Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας, Κύπρου

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Των δηλώσεων Καλίν είχαν προηγηθεί νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά «τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος:

«Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.

Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως 'τρεις ήπειροι, επτά εποχές'. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται τη στιγμή που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) οι τροπολογίες Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως μεταξύ των όρων που έθετε τροπολογία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήταν πως η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ