ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΥΠΕΘΑ με Στόλτενμπεργκ - Αίτημα από Άγκυρα για τετ α τετ Ακάρ-Παναγιωτόπουλου

Συνάντηση ΥΠΕΘΑ με Στόλτενμπεργκ - Αίτημα από Άγκυρα για τετ α τετ Ακάρ-Παναγιωτόπουλου
O Nίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη Eurokinissi

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια ώρα, από τουρκικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει τετ α τετ του κ. Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών.

Η συνάντηση διήρκησε 22 λεπτά και στο τραπέζι βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ειρήνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπήρξε αίτημα για συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη εάν θα πραγματοποιηθεί το τετ α τετ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να διεξαχθεί, δεδομένου ότι υπάρχει ετοιμότητα στην Αθήνα και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μια τέτοια εξέλιξη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν φθάσει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς και τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίασή του, το ΚΥΣΕΑ, «ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο».

«Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και την Τετάρτη τόσο σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κυριαρχία της Κύπρου, με αποκορύφωμα τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν που υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά «τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος:

«Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.

Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως 'τρεις ήπειροι, επτά εποχές'. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται τη στιγμή που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) οι τροπολογίες Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως μεταξύ των όρων που έθετε τροπολογία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήταν πως η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ