ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει- Παράθυρο για επιδότηση στο diesel

Μητσοτάκης: Η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει- Παράθυρο για επιδότηση στο diesel
Σε μια καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για την σκληρή, όπως είπε απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. «Ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής που έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφησε φεύγοντας από αυτήν. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής, ένας τρυφερός οικογενειάρχης, ένας ευγενικός πολιτικός αντίπαλος».

Συνέχισε λέγοντας πως δέχτηκε πρόθυμα να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για δύο λόγους: «1ον γιατί το θέμα της είναι η ακρίβεια, μια απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και ασφαλώς και τον τόπο μας. Έχετε δίκαιο να λέτε πως είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί σήμερα όλους του πολίτες. Και 2ον ήθελα να έρθω στη Βουλή για να μου δοθεί μια ευκαιρία ενώπιον του λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα γύρω από τα μέτρα που προωθεί η πολιτεία για να χτίσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς διπλής αυτής κρίσης, στην ενέργεια και στις τιμές».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού: την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτα τι έχει συμβεί στον κόσμο και διάβαζε την ερώτησή σας θα έμενε με την εντύπωση πως η ακρίβεια οφείλεται τάχα σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις που με την ανοχή της κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως: «Με το ΣΥΡΙΖΑ όμως βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις. Λυπάμαι πραγματικά γιατί στο κείμενο της μίας σελίδας χωρέσατε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα με επικίνδυνες προθέσεις. Δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να κατονομάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον πρώτο ένοχο για τον πληθωρισμό ότι η μεγαλύτερη έκρηξη τα τελευταία 40 χρόνια δεν οφείλετε στον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα, δεν οφείλετε στους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας, δεν είπατε τίποτα. Θα περίμενα κατ ελάχιστο, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις για ειρήνη γενικά, θα περίμενα μία σαφή καταδίκη του κυρίου Πούτιν που πυροδοτεί τη σημερινή αναταραχή».

«Να παραδεχτείτε ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης», είπε ακόμη απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα πως «η πρόσκαιρη κρίση ναι θα κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό είπε πως «η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από το 10%, εμείς είμαστε στο 12% αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες που έχουν πληθωρισμό πάνω από 15%», και έφερε κάποιες χώρες ως παραδείγματα.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος

«Σε μια καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα για την ακρίβεια αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την ενέργεια, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και πάλι τόνισε:

«Παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

Το κράτος δαπανά ένα μεγάλο ποσό για να επιδοτήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή έναν λογαρισμό της ΔΕΗ από αρχές Ιουνίου με αρχές Οκτωβρίου που υπήρχε κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες. Ποσό πληρωμής είχε278 ευρώ και ποσό κρατικής επιδότησης ήταν 700 ευρώ. «Αυτό τι είναι κ. Τσίπρα, δεν είναι στήριξη της κοινωνίας;». Αντίστοιχα έδειξε και άλλους λογαριασμούς με χαμηλότερη κατανάλωση.

«Φαντάζομαι κύριε Τσίπρα τα έχετε δει και στον δικό σας λογαριασμό. Όλα τα νοικοκυριά επιδοτούνται», είπε.

Για τη ΔΕΗ

«Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση. Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης», συνέχισε και τόνισε:

Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα πάλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος; Ή μια κρατική ΔΕΗ που θα δίνει συμβόλαια με συμφέροντα;».

«Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη»

«Ουδέποτε εγώ ή άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν ισχυριστήκαμε πως έχουν τη μαγική λύση να λύσουμε όλα τα προβλήματα και να εξαφανίσουμε τον πληθωρισμό. Προσπαθούμε να περιορίσουμε με δικαιοσύνη τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης με στοχευμένα μέτρα χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως η χώρα αμύνεται και προχωρά, ταυτόχρονα.

«Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδότηση στο diesel κίνησης

«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν δύο μήνες ότι θα αυξηθεί» συμπλήρωσε.

«Δεν θα επαναλάβω αναλυτικά το κυβερνητικό προγραμματισμό όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και σίγουρα στον πληθωρισμό δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με πληθωριστικά συνθήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει μια προκαθορισμένη τιμή, όταν κατασκευάζονται στον κόσμο. Εδώ και μήνες ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των επιχειρήσεων στις πωλήσεις όλων σχεδόν των ζωτικών αγαθών και υπηρεσιών».

«Πείτε μου πότε έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από ότι γίνονται τα τελευταία χρόνια» ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει:

«Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά» είπε και εξήγησε ότι «είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα γιατί επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός».

«Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού» συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε:


«Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δισ. ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις σας τους τελευταίους 18 μήνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το Μάιο 2020; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,2%. Προεξοφλούσατε ανέργους και η ανεργία έπεσε. Δεν προβλέπατε ότι το χρέος μας με την λήξη της πανδημίας θα ξεπεράσει το 200% και δεν θα υποχωρήσει. Για να φτάσουμε να έχουμε τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους στην Ευρώπη. Μπράβο σας! Σε όλα μέσα πέσατε.

Αλλού η πραγματικότητα, αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω, αντιστέκεται στην ακρίβεια, αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, δρομολογεί μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θωρακίζει τις εθνικές μας θέσεις, υποδέχεται επενδύσεις και μεγάλα έργα. Η σημερινή συνεδρίαση τελικά δεν είχε καμία ερώτηση αλλά μόνο την απάντηση που δίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αν και δοκιμάζονται, νοιώθουν τη Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους» είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ