ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντι Ζεμενίδης στο CNN Greece για ελληνοτουρκικά: Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος

Έντι Ζεμενίδης στο CNN Greece για ελληνοτουρκικά: Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος
Ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να πολιτευτεί στην Ελλάδα και πως αγωνίζεται για τον παγκόσμιο ελληνισμό από το βήμα του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Screen Grab / Video / Delphi Economic Forum

Η κλιμάκωση και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας θα συνεχιστεί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, εκτίμησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

«Όπως βλέπουμε και από τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, ο τουρκικός λαός έχει καταλάβει πως και η κλιμάκωση και η ρητορική από την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι για λόγους πολιτικής εκστρατείας», τόνισε ο κ. Ζεμενίδης.

Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» λόγω λάθους και έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες.

«Ξέρουμε ότι έχει η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θέλει να έχει τέτοιες επαφές και τώρα τουλάχιστον, να αποκτήσουμε μια γραμμή σε περίπτωση ατυχήματος ή σε περίπτωση κάποιος να μη βλέπει κάποια κίνηση που κάνει ή η Ελλάδα ή η Τουρκία και να την πάρει λάθος, αυτή η επαφή είναι πολύ, πολύ, πολύ σημαντική», σημείωσε.

«Ανοησίες» τα περί πώλησης F-16 στην Τουρκία

Σχετικά με την αφαίρεση της τροπολογίας που έθετε προϋποθέσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση F-16, ο κ. Ζεμενίδης τόνισε ότι δυστυχώς ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης «τσίμπησαν» από αυτά που μετέδωσαν οι Τούρκοι χωρίς να τα εξετάσουν.

«Λέγαν ανόητα πράγματα και Έλληνες δημοσιογράφοι ότι ‘’προχωράει η πώληση (των F-16). Ούτε από την πλευρά της ίδιας της κυβέρνησης (Μπάιντεν) έχει προχωρήσει» είπε ο κ. Ζεμενίδης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Τούρκοι έχουν παράπονα για το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συνομιλίες.

Εξήγησε στο CNN Greece, πως δεν υπήρξε καμία «εμπλοκή», ούτε «απορρίφθηκε» η τροπολογία και περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία που επέβαλε την αφαίρεσή τους για λόγους εσωτερικούς και πιο συγκεκριμένα για να «ξεκολλήσει» το νομοσχέδιο.

«Λέγαν ότι κατέρρευσε η τροπολογία, την βγάλαν, την απορρίψαν… Αυτό δεν είναι σωστό γιατί δεν υπήρχε η ευκαιρία να την ψηφίσουμε ή να την βγάλουμε. Δεν ήταν μέσα. Επειδή δεν είναι η τυπική διαδικασία, δεν έγινε η ψηφοφορία. Επειδή πέρασε από τη Βουλή, ακόμα μένει στο τραπέζι η τροπολογία», σημείωσε. Επεσήμανε ακόμη, πως ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει βέτο εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την Τουρκία.

Στο ερώτημα εάν θα σκεφτόταν να πολιτευτεί στην Ελλάδα, απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται, γιατί έχει να παίξει έναν άλλο ρόλο στον αγώνα του παγκόσμιου ελληνισμού, από το βήμα του επικεφαλής του HALC.

Σχολίασε πάντως, ότι είναι «το κάτι άλλο» να συζητείται με αυτό τον τρόπο το όνομά του στην Ελλάδα και να αναγνωρίζεται ο αγώνας που δίνει για τον ελληνισμό.

«Είναι τρομερή τιμή για εμένα να συζητιέμαι έτσι, με τέτοιο τρόπο στην Ελλάδα. Ξέρεις, όταν δίνεις ένα αγώνα και αισθάνεσαι ότι τα δίνεις όλα για τον ελληνισμό, να έχεις τέτοια εκτίμηση από τη μητέρα πατρίδα είναι το κάτι άλλο. Από την άλλη δεν ενδιαφέρομαι, αφού ούτε κατεβαίνω για πολιτικός εδώ (στις ΗΠΑ). Εγώ πιστεύω έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξω και αν κατέβαινα για τέτοια θέση δεν θα μπορούσα να παίξω αυτό το ρόλο. Δεν μπορείς ταυτόχρονα να είσαι βουλευτής και να είσαι επικεφαλής του HALC που είναι ένας αμερικανικός θεσμός και η δύναμή μας έρχεται από το γεγονός ότι είμαστε αμερικανικός θεσμός. Θα είναι πάντα πολύ καλό να έχει η διασπορά κάποιον αντιπρόσωπο αλλά δεν είναι ο δικός μου ρόλος τώρα. Και πιστεύω ότι έχουμε τα εθνικά μας θέματα και τις διμερείς σχέσεις με κάνουν να πρέπει να κάτσω εδώ που είμαι τώρα. Αυτός είναι ο ρόλος μου σε αυτό τον αγώνα του παγκόσμιου ελληνισμού», τόνισε ο κ. Ζεμενίδης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Έντι Ζεμενίδη στο CNN Greece

Στο στόχαστρο της Τουρκίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και οι ΗΠΑ εκτός από την Ελλάδα. Πως το σχολιάζετε;

Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει (στις ΗΠΑ) μια διακομματική απαίτηση για να αλλάξει πολιτική πριν χτίσει ξανά σχέσεις με την Αμερική.

Ο Ερντογάν όταν τελείωσε η θητεία του Ομπάμα και ήρθε ο Τραμπ, νόμιζε ότι θα βρει μια φιλία. Μετά χάλασαν ξανά οι σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με Τουρκία και πιο πολύ με τον κ. Πομπέο και το Κογκρέσο. Πίστευαν οι Τούρκοι πως θα είχαν μια καινούρια ευκαιρία υπό από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ιδιαίτερα επειδή υπήρχαν κάποια πρόσωπα με τα οποία στο παρελθόν είχαν καλή εμπειρία, όπως η κ. Νούλεν.
Τώρα, είδαν ότι η πολιτική της Αμερικής και η σκέψη της Αμερικής προς την Τουρκία έχει αλλάξει. Δεν είναι θέμα προσωπικότητας. Η Τουρκία έχει συνηθίσει πως όταν ήταν αυστηρή η Αμερική προς την Τουρκιά στο παρελθόν πάντα έκανε όπως το λέμε εδώ ‘’ blink first’’. Όπως είδαμε και με την αρμένικη Γενοκτονία, όπως είδαμε με πρώτο εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας για την Κύπρο κτλ.

Γιατί υπήρξε εμπλοκή με υπόθεση των τροπολογιών για τα F-16 και πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση Μενέντεζ πως θα ασκήσει βέτο;

Πρώτα απ’ όλα για το ρεπορτάζ, δυστυχώς τσιμπήσανε τα Μέσα Ενημέρωσης με αυτά που είπαν οι Τούρκοι χωρίς να το ψάξουν καθόλου. Δεν υπήρχε καμιά εμπλοκή. Πρέπει να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε στην Ελλάδα ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί η Γερουσία.

Η τυπική διαδικασία είναι πως το καλοκαίρι «περνάει» η Βουλή το δικό της νομοσχέδιο, τον δικό της προϋπολογισμό και η Γερουσία περνάει τον δικό της προϋπολογισμό. Υπάρχει ένα βασικό πακέτο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή, περνάει από την επιτροπή και όταν πάει στην ολομέλεια, τότε μπαίνουν οι τροπολογίες. Έτσι η Βουλή ακολούθησε αυτή τη διαδικασία και μπήκε η τροπολογία στη Βουλή. Η Γερουσία για λόγους εσωτερικούς, προπαντός επειδή είχε ‘’κολλήσει’’ το κύριο νομοσχέδιο για εσωτερική πολιτική του κ. Μπάιντεν, δεν άρχισε τη διαδικασία αυτό το καλοκαίρι και τώρα που φτάνουμε στο τέλος του Κογκρέσου, αποφάσισαν να κάνουν μια γρήγορη διαδικασία. Δεν υπάρχει η ευκαιρία λόγω εκλογών να καλέσουμε όλη την ολομέλεια και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με ένα βασικό πακέτο και μόνο με τα θέματα στα οποία υπήρχε 100% συμφωνία.

Λέγαν ότι κατάρρευσε οι τροπολογία, την βγάλαν, την απορρίψαν. Αυτο δεν είναι σωστό γιατί δεν υπήρχε η ευκαιρία να την ψηφίσουμε ή να την βγάλουμε. Δεν ήταν μέσα. Επειδή δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία, δεν έγινε η ψηφοφορία. Επειδή πέρασε από τη Βουλή, ακόμα μένει στο τραπέζι η τροπολογία.

Την Ελλάδα ωστόσο καθησυχάζει η διαβεβαίωση Μενέντεζ, σωστά;

Βεβαίως. Και όχι μόνο του Μενέντεζ. Να καταλάβουμε που είναι τα πράγματα σήμερα. Γιατί έλεγαν ανόητα πράγματα και Έλληνες δημοσιογράφοι, ότι προχωράει η πώληση (των F-16) . Ούτε από την πλευρά της ίδιας της κυβέρνησης έχει προχωρήσει η πώληση ακόμα, παρόλο που έχει δηλώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει με πώληση. Ξέρουμε και από τα παράπονα των ίδιων των Τούρκων, πως ούτε έχουν τελειώσει τις τεχνικές συνομιλίες για κάτι τέτοιο. Δεν έχουν τελειώσει οι τεχνικές συνομιλίες, δεν έχουν δώσει επίσημη υλοποίηση στο Κογκρέσο, που είναι απαραίτητο γιατί δεν μπορεί να αρχίσει η διαδικασία χωρίς αυτή την επίσημη ειδοποίηση.

Και δεν είναι και μόνο ο Μενέντεζ που «κρατάει» το βέτο. Προς το παρόν είναι τέσσερις. Δύο Δημοκρατικοί, δύο Ρεπουμπλικάνοι που έχουν βέτο, που δεν είπαν τι θα κάνουν, αλλά έχει δηλώσει τώρα ο κ. Μενέντεζ ότι ''δεν βγάζω το βέτο χωρίς αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας''.

Εκτιμάτε πως η Τουρκία θα εντείνει την ένταση; Πόσο μπορούν να συμβάλουν σε αποκλιμάκωση συναντήσεις όπως αυτή του κ. Παναγιωτόπουλο με τον κ. Ακάρ στις Βρυξέλλες;

Αποκλιμάκωση δεν πολυπεριμένω γιατί υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί λόγοι για τους Τούρκος. Όπως βλέπουμε και από δημοσκοπήσεις, στην Τουρκία, ο τουρκικός λαός έχει καταλάβει ότι και η κλιμάκωση, και η ρητορική από την κυβέρνηση Ερντογάν γίνεται για λόγους πολιτικής εκστρατείας ή προεκλογικής εκστρατείας.

Εγώ πιστεύω ότι τέτοια ρητορική και τέτοια κλιμάκωση σε κάποιο επίπεδο θα συνεχιστεί. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι μη γίνει ατύχημα και ιδιαίτερα σε μια τέτοια στιγμή που δεν έχουμε επαφές κυβέρνηση με κυβέρνηση, ένοπλες δυνάμεις με ένοπλες δυνάμεις. Γι’ αυτό τέτοιες συναντήσεις είναι σημαντικές. Ξέρουμε ότι έχει η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θέλει να έχει τέτοιες επαφές ώστε ακόμα και τώρα να αποκτήσουμε μια γραμμή σε περίπτωση ατυχήματος ή στην περίπτωση κάποιος να μη βλέπει κάποια κίνηση που κάνει ή η Ελλάδα ή η Τουρκία και να την πάρει λάθος. Αυτή η επαφή είναι πολύ, πολύ, πολύ σημαντική.

Διαβάσαμε στον ελληνικό Τύπο ότι κάποιοι θα ήθελαν να βρίσκεστε σε ελληνικό ψηφοδέλτιο επικρατείας. Εσάς, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την ελληνική πολιτική σκηνή;

Είναι τρομερή τιμή για εμένα να συζητιέμαι έτσι, με τέτοιο τρόπο στην Ελλάδα. Ξέρεις, όταν δίνεις ένα αγώνα και αισθάνεσαι ότι τα δίνεις όλα για τον ελληνισμό, να έχεις τέτοια εκτίμηση από τη μητέρα πατρίδα είναι το κάτι άλλο. Από την άλλη δεν ενδιαφέρομαι, αφού ούτε κατεβαίνω για πολιτικός εδώ (στις ΗΠΑ). Εγώ πιστεύω έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξω και αν κατέβαινα για τέτοια θέση, δεν θα μπορούσα να παίξω αυτό το ρόλο. Δεν μπορείς ταυτόχρονα να είσαι βουλευτής και να είσαι επικεφαλής του HALC, που είναι ένας αμερικανικός θεσμός και η δύναμή μας έρχεται από το γεγονός ότι είμαστε αμερικανικός θεσμός. Θα είναι πάντα πολύ καλό να έχει η διασπορά κάποιον αντιπρόσωπο, αλλά δεν είναι ο δικός μου ρόλος τώρα. Πιστεύω ότι τα εθνικά μας θέματα και οι διμερείς σχέσεις, με κάνουν να πρέπει να κάτσω εδώ που είμαι τώρα. Αυτός είναι ο ρόλος μου σε αυτό τον αγώνα του παγκόσμιου ελληνισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ