ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεστ για την κυβερνητική συνοχή τα προαπαιτούμενα στα μέσα Οκτωβρίου

Τεστ για την κυβερνητική συνοχή τα προαπαιτούμενα στα μέσα Οκτωβρίου

Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας.

Εκ των πραγμάτων η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε μετά τα μεσάνυχτα με την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών και για την ψήφισή του γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό τεστ για την κυβερνητική συνοχή αλλά και απαραίτητη συνθήκη για την σταδιακή απελευθέρωση συνολικά 3 δις ευρώ (ως το τελευταίο τμήμα της πρώτης δόσης) που θεωρούνται απαραίτητα για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Η κυβέρνηση απέσπασε τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ωστόσο βαδίζει με τις κεραίες της τεντωμένες γνωρίζοντας ότι το πακέτο των μέτρων που ακολουθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστο για μεγάλο κομμάτι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όπως όμως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου οι βουλευτές γνωρίζουν επακριβώς τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο επομένως δεν νοούνται αντιδράσεις και αμφιταλαντεύσεις εκ των υστέρων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε χθες πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων να έχουν έτοιμους τους καταλόγους με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο ως αύριο Παρασκευή. Σε σύσκεψη που είχε χθες με στενούς του συνεργάτες ανέφερε δε ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, και ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν τάχιστα για να οδηγηθεί η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Εκ παραλλήλου το κυβερνητικό επιτελείο «τρέχει» τις απαραίτητες διαδικασίες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε το συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι το πόρισμα για το ασφαλιστικό είναι έτοιμο και την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί ούτως ώστε να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση. Ακολούθως και πιθανότατα εντός Νοεμβρίου το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στην συνεδρίαση του συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία ούτως ώστε να επεκταθεί άμεσα η υγειονομική κάλυψη στους ανασφάλιστους πολίτες, βάση των όσων ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, όπως φάνηκε και από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, θεωρώντας σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ότι πρέπει να γίνει διακριτή στην κοινωνία η διαφορετική αντίληψη στον τρόπο διακυβέρνησης με τα κόμματα που –όπως υποστηρίζουν- υιοθετούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Από την άλλη έγινε σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στα ανοίγματά του προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι για συναίνεση σε φλέγοντα θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν ότι είναι λογικό τα δύο κόμματα του μεσαίου χώρου να επιδιώκουν να δείξουν ότι ασκούν αντιπολίτευση στην κυβερνητική πλειοψηφία, εκτιμούν ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα θα προσέλθουν στην γραμμή της συνεννόησης για την από κοινού προώθηση ρυθμίσεων που θα βάζουν φρένο σε αντικοινωνικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ή ακόμη και η πώληση κόκκινων δανείων σε distress funds.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ