ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για πετρέλαιο κίνησης: Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες

Οικονόμου για πετρέλαιο κίνησης: Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες
O κυβερνητικός εκπρόσωπος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση το μεταναστευτικό και ενεργειακό. 

Ξεκινώντας την ενημέρωση εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τους δύο νεκρούς από την κακοκαιρία στην Κρήτη.

«Η σφοδρότητα του φαινόμενου είναι άλλη μια απόδειξη ότι είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση», είπε.

Όπως σημείωσε η Πυροσβεστική έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μια ώρα και επεγκλώβισε δεκάδες άτομα.

Τόνισε πως αποφασίστηκε σχέδιο άμεσης στήριξης των πληγέντων από το κυβερνητικό επιτελείο που μετέβη στην περιοχή και μίλησε με τους τοπικούς παράγοντες. Χορηγείται άμεσα το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί και το ποσό των 700.000 ευρώ στον δήμο Μαλεβιζίου και Σητείας για τις άμεσες ανάγκες.

Ακόμη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για να δοθούν οι αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές.

«Θλιβερό και απάνθρωπο το περιστατικό στον Έβρο» - Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Για το μεταναστευτικό είπε: «Δυστυχώς ακόμη ένα θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο αποδεικνύει για πολλοστή φορά πως συνεχίζεται από την Τουρκία απροκάλυπτα η εργαλειοποίηση των μεταναστών με αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Αστυνομικοί του τμήματος των Φερών με τη βοήθεια της Frontex διέσωσαν την Παρασκευή από τις όχθες του ποταμού Έβρου 92 μετανάστες που είχαν εγκαταλειφθεί εκεί γυμνοί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με οχήματα των τουρκικών αρχών και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να περάσουν στην ελληνική πλευρά».

Και σημείωσε:

«Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν στην επικράτειά της να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει άμεσα τους εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την ΕΕ.

Ο κ. Μηταράκης έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο, κυρία Γιόχανσον και σήμερα θα αποστείλει σχετική επιστολή ενημέρωσης στους ευρωπαίους ομολόγους του».

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2023

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που ξεκινά να συζητάτε στη Βουλή ανέφερε πως «ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες δύσκολος, ενεργειακού πολέμου. Δεν έχουν ξεπεραστεί οι αρρυθμίες του προηγούμενου διαστήματος. Καλείται να υποστηρίξει ευρύ φάσμα επεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας.

Επιδιώκεται παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη το 2023, θα κινηθεί πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Διασφαλίζεται ο χώρος για μόνιμα μέτρα και έκτακτες παρεμβάσεις για στήριξη της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό, έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και επιπλέον 1 δισ. για έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οριστική κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση συντάξεων 7%. Μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών 2,2 εκατ. εργαζομένων. Αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου γιατρών. Διάθεση 180 εκατ. ευρώ για μισθολογικό κόστος έκτακτου υγειονομικού προσωπικού. Μισθολογική εξέλιξη στο στρατό. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος. Επέκταση επιδόματος μητρότητας. Παράταση αναστολής ΦΠΑ για νέες οικοδομές. Παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε προϊόντα. Εφαρμογή πλαισίου δράσεων για νέα στεγαστική πολιτική», σημείωσε.

«Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο, συνέπεια και τη βούληση να συνεχίζει να απαντά με πράξεις», τόνισε.

Για την ακρίβεια

Για το ζήτημα της ακρίβειας είπε πως: «Είναι γεγονός ότι παρά τις δράσεις που ανέπτυξε η κυβέρνηση είναι παγκόσμια το πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%. Είναι κορύφωση του λαϊκισμού να παρουσιάζουν κάποιοι ένα παγκόσμιο πρόβλημα σαν ελληνικό φαινόμενο.

Αυτή την προσπάθεια αποδόμησε ο πρωθυπουργός στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στα μέτρα στήριξης. Η Ελλάδα είναι δεύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Να έχουμε όλοι συνείδηση ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη».

Για το φυσικό αέριο και εάν αναμένει η κυβέρνηση να παρθούν τελικές αποφάσεις στην ΕΕ, είπε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα παρθούν οι αποφάσεις, και θα γίνει η υιοθέτηση των προτάσεών μας».

Για το πετρέλαιο κίνησης

Ερωτώμενος για το πετρέλαιο κίνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως:

«Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Παρατηρούμε έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα και στο σωστό χρόνο έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο κάνει παρεμβάσεις με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Μπαχτελί είπε: «Πάντα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας και θεωρούμε ότι είναι καλό να υπάρχουν. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να αφήσει αυτή την αδιέξοδη τακτική των προκλήσεων, των ύβρεων και να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα και να συνυπάρξουν ειρηνικά στο διεθνές σκηνικό και πλαίσιο δύο χώρες που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Για το νέο φασιστικό χαιρετισμό του κ. Πλεύρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής και σε ερώτηση για το εάν μπορούν να ληφθούν μέτρα για τέτοιες συμπεριφορές απάντησε:

«Έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Δεν γίνονται ανεκτές και η δικαιοσύνη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, είμαι σίγουρος πως εξετάζει αυτές τις συμπεριφορές και δεν θα τις αφήσει αναπάντητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ