ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: Η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή από μόνη της – Παλεύει με δυνάμεις που λαμβάνει από άλλες χώρες

Καλίν: Η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή από μόνη της – Παλεύει με δυνάμεις που λαμβάνει από άλλες χώρες
(AP Photo/Emrah Gurel, File)

Τη «σκυτάλη» των προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας έλαβε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα -για πολλοστή φορά- για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο A Haber, η Ελλάδα «δεν είναι ισχυρή από μόνη της» ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι βασίζεται στα λόμπι που έχει στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

«Παλεύει μόνη της με δυνάμεις που λαμβάνει από άλλες χώρες και αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος» είπε προκλητικά ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε:

«Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες (σ.σ της Λωζάννης και των Παρισίων)».

«Αυτό έχει πάσης φύσεως συνέπειες και δεν μπορεί να περάσει χωρίς να υπάρξει απάντηση».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε επίσης τη χώρα μας σε διάλογο και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις δεν μπορεί να βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την Αθήνα ότι η χώρα μας είναι αυτή που αυξάνει την ένταση.

Επίθεση της Άγκυρας κατά Μηταράκη

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επιτέθηκε στην Αθήνα και τον Νότη Μηταράκη, επιμένοντας στα περί fake news από πλευράς της Αθήνας για τους 92 γυμνούς μετανάστες.

Στην προκλητική ανακοίνωσή του, την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες τραυματισμένων μεταναστών άγνωστης προέλευσης, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι ο Νότης Μηταράκης επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία των γυμνών μεταναστών.

«Για την οποία δεν παρέχεται καμία τοποθεσία ή ημερομηνία» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

«Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την απόγνωση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στη διεθνή αρένα μετά από την ομιλία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, όπου ανέδειξε την απάνθρωπη μεταχείριση της Ελλάδας…» γράφει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα επιχειρεί να καλύψει τα συστηματικά παράνομα pushback στα οποία «συστηματικά επιδίδεται» και την «κατάσχεση των προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών, μεταξύ των οποίων τα χρήματά τους, τα τηλέφωνά τους, τις ταυτότητές τους και τα διαβατήριά τους».

Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει πως οι ελληνικές Αρχές πετούν αυτά τα αντικείμενα αυτά στη θάλασσα και βασανίζουν τους μετανάστες «χτυπώντας τους ενώ είναι γυμνοί με κλομπ, τραυματίζοντάς τους με τέιζερ, πυροβολώντας εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες ή βάζοντάς τους σε κατεστραμμένες λέμβους».

Παράλληλα, η προκλητική ανακοίνωση κάνει λόγο για «απάνθρωπη αντιμετώπιση και ενέργειες από πλευράς της Ελλάδας» ενώ υποστηρίζει ότι στο παρελθόν οι ελληνικές Αρχές έχουν ακόμη και πυροβολήσει εναντίον μεταναστών με σκοπό να τους σκοτώσουν.

«Μόλις τον περασμένο μήνα, τρύπησαν μια βάρκα που μετέφερε άτομα από το Λίβανο, μεταξύ των οποίων μωρά και βρέφη, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία. Έχοντας χάσει όλα τα τιμαλφή τους, οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν να πεθάνουν. Ο 9 μηνών Asım και ο 4χρονος αδελφός του Abdülvahap έχασαν τις ζωές τους λόγω της απάνθρωπης συμπεριφοράς».

Κατηγορεί δε την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για αυτές τις «απάνθρωπες ενέργειες» στη διεθνή πολιτική σκηνή και επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο στην Τουρκία.

«Όπως ακριβώς έχουν σχετιστεί με φόνους, έτσι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχετιστεί και με ψέματα και συκοφαντίες» γράφει επίσης η ανακοίνωση.

Για πολλοστή φορά , η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Υποστηρίζει δε, πως μετά από έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μιλούσε για κακοποίηση και παρατυπίες ανώτατων αξιωματούχων της Frontex και pushback προς την Τουρκία.

«Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραμένει στη θέση του και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, την ώρα που ο διευθυντής της Frontex αποπέμφθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των ερευνών…» υποστηρίζει επίσης η ανακοίνωση.

«Ζητάμε από την Ελλάδα, που ακόμη δεν έχει απαντήσει για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο, να σταματήσει την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα θανάτους» αναφέρει κλείνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το θέμα των 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο πραγματοποίησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι ξεδιάντροπο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ