ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου

Ακάρ: Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου
INTIME

Την ετοιμότητα για συνομιλίες με την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω αμοιβαίων συνομιλιών και διαλόγου. Εμείς επιμένουμε σε αυτή την προσέγγιση» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Τονίζει ωστόσο ότι η Τουρκία δε θα δεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός».

«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός»

«Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε.»

«Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Οι δηλώσεις Ακάρ πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο στρατιωτικής άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Την ίδια ώρα, δε, η Τουρκία έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Ρίζε, περίπου στις 7:00 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) και έπεσε στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης, ανέφεραν δυο διαφορετικές πηγές στο Bloomberg.

Το απόρρητο σχέδιο πυραύλου με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν οι εν λόγω πηγές χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη των όπλων που κατασκευάζονται σε τοπικό επίπεδο, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.

Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι η συνεργασία τους θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και της απαγόρευσαν να εργάζεται και να παραλαμβάνει τα αεροσκάφη stealth F-35 της Lockheed Martin Corp σε απάντηση.

Νευρικότητα για τα F-16

H υπόθεση της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα και εκνευρισμό στην Τουρκία, καθώς οι επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους συνεχίζονται αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Ιμπραήμ Καλίν είχε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, εκφράστηκαν οι προσδοκίες της Άγκυρας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο, καθώς και η ικανοποίηση για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος σε ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που αγνοούν το διεθνές δίκαιο.

Την επομένη της επικοινωνίας, ο Καλίν -που συνήθως τηρεί «διπλωματική» στάση έναντι της χώρας μας- δεν δίστασε να δηλώσει στο A Haber ότι η Ελλάδα «δεν είναι ισχυρή από μόνη της» ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι βασίζεται στα λόμπι που έχει στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

«Παλεύει μόνη της με δυνάμεις που λαμβάνει από άλλες χώρες και αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος» είπε προκλητικά ο ίδιος.

Πιο προκλητικός και επιθετικός έναντι της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

«Εάν σταματήσουν να παρενοχλούν τα τουρκικά αεροσκάφη, και αν σταματήσουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και μείνουν μακριά από την παράνομη προσέγγισή τους να κάνουν το Αιγαίο ελληνική λίμνη, ένα σημαντικό μέρος της έντασης θα έχει ήδη εκτονωθεί. Αλλά αν έχετε μια επιθετική στάση απέναντί μας, εάν προσπαθήσετε να δείξετε επιθετικότητα, τότε το λογισμικό αλλάζει. Το θα ενεργοποιηθεί το λογισμικό, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας εκτός από τις απειλές ο Τσελίκ προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που προκρίνει το διάλογο και τη διπλωματία και που επιθυμεί ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι «κάποιοι» θέλουν να παρασύρουν την Ελλάδα σε περιπέτειες και πως ο καλύτερος συνομιλητής για τη χώρα μας είναι η Άγκυρα.

Ψύχραιμη στάση της Αθήνας έναντι εμπρηστικής ρητορικής Τουρκίας

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα, την Κύπρο. Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης στο 18ο Συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Αυτή ακριβώς είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες, επισήμανε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας: «Όπως το πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτές οι συμφωνίες, όπως και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο μια συμφωνία που στηρίχθηκε σε ένα νομικό τερατούργημα, που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία, πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στη Μεσόγειο».

Έκανε λόγο για δυνάμεις του αναθεωρητισμού και επιστροφή σε πρακτικές του 19ου αιώνα που επιστρέφουν με νέα ορμή και δύναμη και στην άμεση γειτονιά μας.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, την Κύπρο και σε άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου -κανόνες τους οποίους η ίδια η Τουρκία επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού. Δεν θα διολισθήσουμε σε αυτό το δρόμο», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ