ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας - Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας - Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ομιλία στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, τις σημερινές προκλήσεις της κοινωνίας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε για τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και γυναικών, τονίζοντας πως πρέπει να χειρίζονται με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα

Ο πρωθυπουργός αρχικά συνεχάρη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τη συμβολή τους στην ασφάλεια των πολιτών και στη συνέχεια ανέφερε:

«Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτική ασφάλειας να εφαρμόζεται παρά τις δυσκολίες αλλά και να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τόνισε ότι «η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής ευημερίας.

Η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας περιλαμβάνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας. Επίσης η αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας και η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις αλλά και από ακραία ρητορική».

Στη συνέχεια ανέφερε τρεις αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία τρία χρόνια:

  1. την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στη διάρκεια των απαγορεύσεων που μας επέβαλλε η πανδημία όσο και έπειτα
  2. τη συμβολή στη διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως για παράδειγμα στην απομάκρυνση κατοίκων σε πυρκαγιές.
  3. στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την αστυνομία και για τη φύλαξη των συνόρων.

Αναφερόμενος για περιστατικά κακοποίησης είπε πως όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους.

«Τα προβλήματα αυτά πλέον αναδεικνύονται και αντιμετωπίζονται με μεγάλη ευαισθησία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν. Συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα. Σήμερα ευτυχώς προκαλούν τεράστια κατακραυγή αλλά και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλληλα «αποτρόπαια» τα εγκλήματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ενώ ζήτησε από τους αστυνομικούς εκτός από αποτελεσματικότητα και ευαισθησία.

«Αποτρόπαια τα εγκλήματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Να τα χειριστούμε όχι μόνο με αποτελεσματικότητα αλλά και με ευαισθησία. Να αντλήσουμε τις πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να δέσουμε αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις περιπολίες και ιδιαίτερα τις βραδινές που έχουν αυξηθεί σημαντικά, παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Παρά την εικόνα ενίοτε διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα την τρομοκρατική βία, η οποία όπως είπε έχει ξεριζωθεί.

Και συνέχισε λέγοντας πως «καταργήσαμε τα άβατα. Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Δεκάδες κατειλημμένα κτήρια έχουν εκκενωθεί και βέβαια έγιναν παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες, που είχαν είναι άνδρο παραβατικών συμπεριφορών και αναρωτιέμαι πράγματι ποιοι είναι αυτοί που μας ασκούν κριτική όταν επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη σε χώρους που θα πρέπει να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση σκέψης και της γνώμης και να μην αποτελούν καταφύγια παραβατικών συμπεριφορών όπως συνέβαινε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου».

Ενισχύσαμε την θωράκιση των συνόρων με προσλήψεις, με σχεδόν 2.000 νέεων συνοριοφυλάκων, την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης συνόρων, την πρώτη επέκταση του φράκτη στον Έβρο έως 7 χιλιόμετρα, τόνισε επισημαίνοντας πως έχουν μειωθεί και οι μεταναστευτικές ροές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ., την σύσταση των νέεων γραφείων ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα πως «κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», ενώ αναφερόμενος σε καταγγελίες αστυνομικής βίας είπε πως στο παρελθόν αυτές διερευνήθηκαν και πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ασφαλής και μια χώρα που προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια και διαρκή προσπάθεια κάθε απειλή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της», υπογράμμισε.

Θεοδωρικάκος για τον βιασμό της 12χρονης: Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους

Με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε στην ομιλία του πως «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

«Υπηρετούμε το όραμα μιας αστυνομίας σύγχρονης και φιλικής προς τον πολίτη και παρουσία στις γειτονιές γι’ αυτό και απαλλάσσουμε την ΕΛΑΣ από πάρεργα όπως για παράδειγμα η παράδοση δικογράφων. Έτσι έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στην μικρή εγκληματικότητα στα νοικουριά σε σχέση με το 2015-2019» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Έστειλε, παράλληλα το μήνυμα ότι ο «νόμος είναι νόμος για όλους απέναντι σε όλους όπως συνέβη στην περίπτωση του Άλκη Καμπανού».

«Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας» είπε ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου», είπε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του βιασμού του 12χρονου παιδιού στα Σεπόλια είπε:

«Ο νόμος είναι νόμος γι αυτό την ίδια αποφασιστικότητα δείχνει η Αστυνομία σε κάθε υπόθεση. Ιδίως όταν προσβάλλει και κακοποιεί την ψυχή ενός 12χρονου παιδιού και τη συνείδηση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους, μέχρι να συλληφθεί και ο τελευταίος δράσης. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι συμπεριφορές που προσβάλουν την ΕΛΑΣ δεν έχουν θέση στο σώμα σημειώνοντας ότι «34 αστυνομικοί τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποταχθεί γιατί διέποραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι ζήτημα κύρους για την ΕΛΑΣ».

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό επιλύοντας πάγια προβλήματα. Σας το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Δεν εφησυχάζουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, υπάρχουν προβλήματα που θέλουν επίλυση. Αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια δύσκολη εποχή» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ