ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nordic Monitor: Σοβαρές ελλείψεις στον τουρκικό στρατό σύμφωνα με απόρρητη έκθεση

Nordic Monitor: Σοβαρές ελλείψεις στον τουρκικό στρατό σύμφωνα με απόρρητη έκθεση
H έκθεση έκρουσε επίσης κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων AP Photo/Emrah Gurel

Μια εμπιστευτική τουρκική στρατιωτική έκθεση που έχει στην κατοχή του το Nordic Monitor αποκαλύπτει ότι οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κύριος μαχητικός βραχίονας του Τουρκικού στρατού, οι Χερσαίες Δυνάμεις (Kara Kuvvetleri), θα δυσκολευτούν να βρουν δυνάμεις έτοιμες για να αναπτυχθούν σε περίπτωση πολέμου, ενώ στερείται του απαραίτητου στρατιωτικού υλικού για να εκπληρώσει την αποστολή του.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια έτοιμη για μάχη τεθωρακισμένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η έκθεση προέβλεψε ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, και να εμπλακούν κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Προέβλεψε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα ενδέχεται να δεσμευτούν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εκεί.

Επισημαίνει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα ενάντια στη ρωσική απειλή, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για περισσότερες ξένες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για χρήση χερσαίων στρατευμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί στο μέλλον στην προβλεπόμενη προοπτική ασφάλειας, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να εκσυγχρονιστούν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να λύσουν προβλήματα ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τέτοια καθήκοντα, υπογραμμίζεται η έκθεση, που δημοσιεύει το Nordic Monitor.

H έκθεση έκρουσε επίσης κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας, πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας, κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Τουρκία έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ