ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σκυλακάκη - Τσακαλώτου στη Βουλή για τα «μαξιλάρια» της οικονομίας

Κόντρα Σκυλακάκη - Τσακαλώτου στη Βουλή για τα «μαξιλάρια» της οικονομίας
«Το ''μαξιλάρι'' το οποίο υπάρχει σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το ''μαξιλάρι'' που υπήρχε το 2019, διότι έχει άλλη προέλευση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τα πλεονάσματα, προέκυψε κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμοί για το 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «το ''μαξιλάρι'' το οποίο υπάρχει σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το ''μαξιλάρι'' που υπήρχε το 2019, διότι έχει άλλη προέλευση. Το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα 16,5 δισ. ευρώ από το δάνειο που πήρατε από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), για να υπάρχει κάποια ασφάλεια εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπήρχε για την κυβέρνησή σας στις αγορές. Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τα χρήματα που είχε πάντα η ελληνική κυβέρνηση και τα φέρατε στην Τράπεζα της Ελλάδος και 11 δισ. που ήταν από την υπερφορολόγηση, πέραν του ποσοστού που σας ζητούσαν σε μία περίοδο που η οικονομία βρισκόταν σε πολύ μεγάλη δυσπραγία.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε υποστηρίξει ότι το «μαξιλαράκι του ΣΥΡΙΖΑ που η ΝΔ το ονόμαζε "λάθος", ήταν αυτό που δημιούργησε ένα καθαρό διάδρομο χρέους, όχι ότι έλυσε το απόθεμα χρέους, αλλά μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο για πολλά χρόνια με σταθερά επιτόκια για να έχουμε μια σοβαρή πολιτική ανάπτυξης. Παράλληλα καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως σε αντίθεση με την βιβλιογραφία υποστηρίζει «πως οι μειώσεις φόρων στους πλούσιους δεν φέρνουν ανάπτυξη» και πως «οι αγορές τιμωρούν σκληρά όσους διακινδυνεύουν την δημοσιονομική ισορροπία για να δώσουν χρήματα στους πλούσιους». Τόνισε πως «η όλη οικονομική ανάλυση των τελευταίων ετών μας δείχνει ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρων δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη» και επικαλέστηκε το βρετανικό παράδειγμα της κυβέρνηση της Λιζ Τρας, που ανακοίνωσε μια γενναία μείωση των φόρων στους πλούσιους για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά τελικά αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα μέτρα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κλείνοντας και την τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2023, υπογράμμισε ότι το νέο διακύβευμα είναι «η αναγκαιότητα να συνεχίσει η χώρα στον δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας». Ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους Θεσμούς, γιατί αφενός τα τρία προηγούμενα χρόνια υπήρχαν επαρκή και τεκμηριωμένα δείγματα ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης και αφετέρου γιατί η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή. Επισήμανε πως παρά το διαρκώς απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κάτι που καταγράφεται και από τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας. Εκτίμησε ότι όπως έπεσαν έξω οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το 2022, έτσι θα καταπέσουν και αυτές που κάνει για το 2023. Ανέφερε αναλυτικά τις στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών που πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα σημείωσε πως συμπεριλαμβάνονται για το 2023 και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως και μέτρα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Στην φετινή συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023, συμμετείχαν έξι γενικοί εισηγητές και ισάριθμοι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και εννέα βουλευτές. Τοποθετήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ διατύπωσαν γνώμη, ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής και η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Ο Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2023, θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή τουλάχιστον σαράντα ημέρες πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ