ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Στενοχωριέμαι για την Λιζ Τρας - Σημαντικό να ανακτήσει σταθερότητα η Βρετανία

Μακρόν: Στενοχωριέμαι για την Λιζ Τρας - Σημαντικό να ανακτήσει σταθερότητα η Βρετανία
«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την Πέμπτη την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Έχοντας αντέξει μόλις 44 ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας, η Λιζ Τρας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την παραίτησή της έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ

«Ο Πούτιν απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκλέχθηκα με την εντολή να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στους λογαριασμούς της ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων στη σύντομη δήλωσή της η Τρας για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Αναγνωρίζω πως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τρας, λέγοντας πως ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Διαβάστε περισσότερα:

Πολιτικό χάος στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ