ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «πυρά» Τσαβούσογλου: Χάλασε το «ζύγι» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα «πυρά» Τσαβούσογλου: Χάλασε το «ζύγι» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
AP Photo/Khalil Hamra

Νέα επίθεση εναντίον της Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ότι δεν τηρούν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι αμερόληπτοι «χάλασε το ζύγι» των ΗΠΑ.

«Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης και σε διάλογο που, όπως είπε, είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Του είπα του Μπλίνκεν “γιατί το κάνατε αυτό;”. Μου είπε “διότι συνεργάστηκαν μαζί μας στο ζήτημα της υπόθεσης μαύρου χρήματος”» είπε ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι απάντησε στον Μπλίνκεν.

«Καλά ως αντάλλαγμα αυτού πας και δίνεις όπλα; Διότι αυτά τα όπλα είναι εναντίον των Τούρκων. Κι εμείς τι κάναμε, στείλαμε ενισχύσεις και θα στείλουμε κι άλλες».

Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα -ένα ζήτημα «αγκάθι» για την Άγκυρα.

«Και στο ζήτημα της Ελλάδας υπάρχουν κάποιες βάσεις. Μας απαντούν και λένε πως “αυτές είναι σχετικά με τη Ρωσία λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Όμως για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους λέμε το εξής: Δεν έχει σημασία ποιον έχουν από πίσω τους και ποιοι τους υποστηρίζουν. Έχει σημασία ποιος είναι απέναντι τους! Η Τουρκία έχει σημασία, όχι ποιος τους υποστηρίζει», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ