ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ: Ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει επίσκεψης Σολτς

Συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ: Ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει επίσκεψης Σολτς
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι Αναλένα Μπέρμποκ και Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην Αθήνα τον Ιούλιο EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Κίεβο και διμερή θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, σε συνέχεια των συνομιλιών στην Αθήνα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δένδιας επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ιστορικά η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και παίζει πάντα έναν ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο ώστε αυτή η προοπτική να πραγματοποιηθεί, διότι μόνο έτσι θα υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με την Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ενημερώσει την ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ «και στην Αθήνα και στην Άγκυρα τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και οι άλλοι υπουργοί της ΕΕ, για το τι συμβαίνει στην περιοχή και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα από Βερολίνο

Τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και την απειλή «Θα έρθουμε μια νύχτα…» του Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε νωρίτερα το Βερολίνο.

«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:

Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο Σολτς

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφτεί την Ελλάδα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου, προερχόμενος απευθείας από το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούχνερ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για το Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ