ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Εμείς το υπογράψαμε, εσάς τι σας νοιάζει;

Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Εμείς το υπογράψαμε, εσάς τι σας νοιάζει;
«Για να κατανοήσουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγο από κλινική ψυχολογία», είπε σε προκλητικό τόνο ο Τούρκος ΥΠΕΞ AP Photo / Khalil Hamra

Στην τακτική των υψηλών τόνων εναντίον της Ελλάδας επιμένει η Τουρκία, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιτίθεται - εμμέσως - για ακόμη μία φορά εναντίον της χώρας μας, αυτή τη φορά με αφορμή το τουρκοκλιβυκό μνημόνιο.

Μιλώντας σε συνάντηση με οργανώσεις των φοιτητών, της κοινωνίας των πολιτών και τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας ο κ. Τσαβούσογλου είπε:

«Υπογράφουμε μια συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, υπογράψαμε τελευταία συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες και κάποιοι σκύλιασαν. Εσένα τί σε νοιάζει; Εγώ θα υπογράψω συμφωνία με όποια χώρα θέλω. Όταν η Λιβύη υπογράφει συμφωνία με τη Μάλτα δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν υπογράφουμε εμείς λένε δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει. Αυτό το προνόμιο το έχουν μόνο οι κυβερνήσεις της ΕΕ; Ακόμη και η Μάλτα εξεπλάγη, μας το είπαν ακόμη κι εμάς».

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και κατά της Κύπρου. Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, τους είπε πως «δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εάν δεν γνωρίζετε το διεθνές δίκαιο».

«Για να κατανοήσουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγο από κλινική ψυχολογία», είπε σε προκλητικό τόνο σε άλλο σημείο της ομιλίας του για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Σάββατο, απάντηση στις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «δεν πείθει κανέναν» με τα μυθεύματα, τις κατασκευές και την προπαγάνδα του.

«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία, με μυθεύματα, με κατασκευές, με προπαγάνδα, με απειλές να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μας πανικοβάλει, να μας τρομοκρατήσει, η πραγματικότητα είναι εδώ και αντιστέκεται επίμονα», τόνισε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές θέσεις δεν πείθουν κανέναν στον κόσμο καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι «είναι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του».

Ανεβαίνουμε πίστα γεωπολιτικά

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει όσα χρειάζονται «για να ανέβουμε πολλές, πολλές, πολλές ‘’πίστες’’ γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.

Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.

«Εμείς δεν προκαλούμε. Είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και είμαστε και απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε την κάθε απειλή με αποτελεσματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απειλές Ερντογάν: Δυναμώνουμε τα συστήματα αεράμυνας - Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα

Χθες Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα έμμεση επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ισχυριζόμενος πως οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα κάπου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.

«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Μilliyet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ