ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμμένει στην προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας η Τουρκία με «όπλο» το μεταναστευτικό

Εμμένει στην προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας η Τουρκία με «όπλο» το μεταναστευτικό
AP Photo/Michael Varaklas (Φωτογραφία αρχείου)

Στην τακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού εξακολουθεί να επιδίδεται η Άγκυρα προκειμένου να οικοδομήσει το αφήγημα περί «κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» από ελληνικής πλευράς

Για μία ακόμη φορά, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων καθώς σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε το Σάββατο 52 παράτυπους μετανάστες που απωθήθηκαν από την Ελλάδα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ένας από τους διασωθέντες, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Τούρκος πολίτης, υπέστη ηλεκτροσόκ από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας όταν πιάστηκε μαζί με άλλους 14 στην Κω την Πέμπτη».

Τη «σκυτάλη» για ολομέτωπη επίθεση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό έδωσε ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος δεν δίστασε να κατηγορήσει τη χώρα μας ακόμα και για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ζητώντας την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΟΗΕ. Έκτοτε, συνεχείς είναι οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επί του ζητήματος.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, εμμένοντας στην προπαγανδιστική ρητορική που σταθερά ακολουθεί η Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε την Αθήνα για πολιτική αποσταθεροποίησης, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

«Πρόκειται για μια πολιτική που στόχο έχει να μας αποσταθεροποιήσουν, να μας κάνουν ξενοφοβικούς σαν αυτούς, να διασφαλίσουν ότι θα αποτρέψουμε τυχόν μετανάστες που θα φτάσουν σε αυτούς σκοτώνοντας, βασανίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Ελλάδα, και για να δημιουργήσουμε ένα ατσάλινο τείχος για αυτούς. Για να μην πάνε στην Ευρώπη», ανέφερε και συνέχισε:

«Ο στόχος είναι ένας: όλοι να πεθάνουν, όλοι να φοβούνται, να μην έρχονται μετανάστες σε εμάς. Γνωρίζουμε αυτή την απάνθρωπη, κακόβουλη προσέγγιση, αυτή την προσέγγιση που φέρνει προβλήματα στον τομέα μας. Και δεν είμαστε και δεν θα είμαστε πιόνι κανενός, αποθήκη λαθρομεταναστών».

Οργισμένη και άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος απαντώντας, σημείωσε:

«Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, όλος ο κόσμος είδαν την τουρκική στάση στην περίπτωση των 92 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο: Εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ψέματα, συκοφαντίες και μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά που δεν θα αποδεχθούμε!»

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το περιστατικό εντοπισμού και διάσωσης των 92 μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν γυμνοί και εξαθλιωμένοι σε περιοχή των Φερρών του Έβρου.

Στο κείμενό του ο υπουργός αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές καταθέσεις των μεταναστών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και στην επιχείρηση διάσωσης από την ΕΛ.ΑΣ. και τον Frontex.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξ'εφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Νέα πρόκληση με δήθεν τρομοκράτη που εκπαιδεύτηκε στο Λαύριο

Σε ακόμα μία πρόκληση προς την Ελλάδα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadoluμετέδωσε σήμερα ότι συνελήφθη ύποπτο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK, το οποίο εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο Λαυρίου στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε ότι προετοίμαζε επίθεση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, «ο ύποπτος με το όνομα M.A.A., εισήλθε παράνομα στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει τρομοκρατική ενέργεια, αφού πρώτα εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο Λαυρίου, στην Ελλάδα, αλλά συνελήφθη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση».

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον ύποπτο, βρέθηκαν σημειωματάρια με κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK για να διατηρούν το απόρρητο, βρέθηκαν έγγραφα γραμμένα από τον Murat Karayılan, το λεγόμενο ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, καθώς και φωτογραφίες μελών της οργάνωσης που δείχνουν τις δραστηριότητές τους σε αγροτικές περιοχές» αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ