ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Φωνές για «κόμμα μέσα στο κόμμα»- Ομόφωνα δεκτό επί της αρχής το σχέδιο απόφασης

Κ. Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Φωνές για «κόμμα μέσα στο κόμμα»- Ομόφωνα δεκτό επί της αρχής το σχέδιο απόφασης
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και για την πρόταση στο σχέδιο απόφασης επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ν.μ. ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομόφωνα δεκτό επί της αρχής έγινε το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν ήταν λίγα, πάντως, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός κόμματος μέσα στο κόμμα, με αφορμή την εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη για τον τρόπο οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.

Ο Δημήτρης Βίτσας, μάλιστα, μίλησε ανοιχτά για παραμηχανισμό.

Ο Γιάννης Μπαλάφας υπογράμμισε πως η ανθρωπότητα διολισθαίνει στη βαρβαρότητα, με την εξαίρεση της Λατινικής Αμερικής: «Καλά κάνουμε κι απευθυνόμαστε στα μεσαία στρώματα. Δεν έχουμε οργανωτικά στελέχη, έχουν απορροφηθεί στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Βατερλό στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές γιατί επιλέξαμε το σεχταρισμό και την κομματική καταγραφή. Η αυτοδιοίκηση, όμως, δεν λειτουργεί έτσι».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και για την πρόταση στο σχέδιο απόφασης επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ν.μ.

Ο Σπύρος Δανέλλης, για παράδειγμα, υποστήριξε πως στα ελληνοτουρκικά πρέπει να πιάσουμε το νήμα με το πνεύμα που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Ή διάλογος ή ένταση και σύρραξη. Να μην επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα πάνω στην ένταση. Να μην φοβόμαστε να συζητηθούν κι άλλα θέματα στη Χάγη. Δεν έχουμε σε όλα δίκιο, αλλά δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κατατεθούν τροπολογίες από την Ομπρέλα για τα θέματα της αυτοδιοίκησης και των χωρικών υδάτων.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Τσιόκας υποστήριξε πως είναι ευθύνη και υποχρέωση των δυνάμεων του προοδευτικού, αριστερού, ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού, οικολογικού και δημοκρατικού τόξου να διαμορφώσουν την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου κι όχι μόνο να αποδομούν τις πολιτικές της κυβέρνησης: «Να προωθούμε την εναλλακτική μας ατζέντα απευθυνόμενοι στην κοινωνική συμμαχία που έχει λόγο να στηρίξει ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής».

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οφείλει να καταστήσει εμφανές ότι στηρίζει τους υποψήφιους δημάρχους που θα πάρουν τους δήμους, κίνηση που θα δώσει στίγμα νίκης και για τις βουλευτικές εκλογές: «Να χτίσουμε πάνω στο πολύ καλό μας σύνθημα για δικαιοσύνη παντού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε διαγωνισμό σε αντιτουρκισμό. Τα 879 ευρώ για τον κατώτατο μισθό που διαρρέει η κυβέρνηση πως θα δώσει δεν τα αντέχει η οικονομία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ