ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ένταση φέρεται να επικράτησε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την ακρόαση της εισαγγελέως εποπτεύουσα την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Βλάχου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών φέρεται να είπε ότι «θα παρακολουθούσε ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς τα όσα φέρεται να είπε εξελήφθησαν ως έμμεση μομφή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Πρόκειται για την επιστροφή του φαντάσματος του Κόλλια, για μια ακραία, άγρια δήλωση», σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση έχει ξεφύγει. Έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Εμείς μείναμε άναυδοι».

«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την αναφορά της κ. Βλάχου ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και σημείωσε πως παρά τις επίμονες προσπάθειες να ανακαλέσει, εκείνη δεν το έπραξε.

Σε δήλωση του στις τηλεοπτικές κάμερες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε:

«Ζήσαμε μια θλιβερή παράσταση συνταγματικής εκτροπής και πλήρους απαξίωσης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στα ίδια του τα θεμέλια. Η ίδια η εισαγγελέας που έχει την αρμοδιότητα δήλωσε θρασύτατα ότι κατά την ανέλεγκτη κρίση της μπορεί να παρακολουθουσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον θεωρεί ότι πάει να πουλήσει την πατρίδα.

Πρόκειται για προσβολη στη δημοκρατία, στο πολίτευμα, στο Κοινοβούλιο , τους θεσμούς, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε να ανακαλέσει επέμεινε στη δήλωση αυτή ενώ ο κ. Γεραπετρίτης αντί να αποδοκιμάσει, την κάλυψε απολύτως ζητώντας της και συγγνώμη, αφού παρέδωσε υποκριτικά μαθήματα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

Είναι πραγματικά κρίμα και κατάντημα αυτό το οποίο βιώνουμε καθημερινά από μια απαράδεκτη κυβέρνηση, παράνομη πια με τον τρόπο που συμπεριφέρεται κυβέρνηση. Κρίμα».

Αντιδράσεις υπήρξαν κι από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Ευαγγελία Λιακούλη να καλεί την κ Βλάχου να ανακαλέσει υποστηρίζοντας ότι «αφήνει ρετσινιά» κατά κ. Ανδρουλάκη. Η κ. Λιακούλη έκανε λόγο για ατυχή δήλωση και φάουλ της κ. Βλάχου, η οποία σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες επέμεινε στη θέση της.

«Στον κατήφορο συνεχίζει να κατρακυλά η Κυβέρνηση μετά από δύο σκάνδαλα υποκλοπών και συγκάλυψης τους, τολμά με θράσος να αφήνει χυδαία υπονοούμενα για θέματα που η ίδια συσκότησε και σκοπίμως αποκρύπτει.
Ξεπεσμός!», δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ύστερα από κοινό αίτημα που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ βάσει της δυνατότητας που παρέχει στο άρθρο 41Α παρ. 4 του ΚτΒ και ορίζει ότι τα 2/5 των μελών της Επιτροπής μπορούν να ζητούν τη διεξαγωγή συνεδριάσεων ακρόασης.

Έχουν κληθεί προς ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα της ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών & Προστασίας Δεδομένων OTE GLOBE Αναστάσιος Σύρμαλης, ο υποδιευθυντή Systems Security & Cyber - Resilience Ομίλου OTE Ευάγγελος Λεμονιάς, ο Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ Κωνσταντίνος Μέγας, ο διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind Πέτρος Κρόγκος και η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νομικός Σύμβουλος και Διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος Μαρία Σκάγκου. Στη συζήτηση παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ