ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Λούλα: Θρίαμβος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Λούλα: Θρίαμβος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύει την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της σημαίας της Βραζιλίας ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Τα συγχαρητήριά του στον  Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανάφερε στα αγγλικά πως η νίκη Λούλα απέναντι στην ακροδεξιά του απερχόμενου προέδρου, Ζαΐχ Μπαλσονάρου, παρόλα τα εμπόδια, είναι ένας θρίαμβος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και του αγώνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύει την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της σημαίας της Βραζιλίας.

Η ανάρτηση Τσίπρα:

«Η χώρα δεν θα είναι πια παρίας»

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας (30 Οκτωβρίου) με μικρή διαφορά, κερδίζοντας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, παρά τις δημοσκοπήσεις για πρωτιά του δεύτερου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Το αποτέλεσμα είναι πλέον «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Η διαφορά ήταν πολύ πιο μικρή από ό,τι προέβλεπαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που ήδη είχαν επικριθεί διότι υποτίμησαν το ποσοστό του κ. Μπολσονάρου πριν από τον πρώτο γύρο.

Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο (βορειοανατολικά), θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Ειρήνη και ενότητα στη Βραζιλία»

«Αυτή είναι η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μου», είπε χθες το πρωί, καθώς ψήφιζε.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία επί του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ο Λούλα εγκατέλειψε την προεδρία με τη δημοτικότητά του στη στρατόσφαιρα (80%) έπειτα από τις δύο πρώτες του θητείες (2003-2010), όμως κατόπιν βίωσε την ατίμωση, περνώντας από τη φυλακή, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.

Μετά τη νίκη του με οριακή διαφορά, ο Λούλα θα χρειαστεί να κυβερνήσει με το κοινοβούλιο να έχει κάνει δεξιά στροφή και θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες για να μπορέσει να προωθήσει νομοθετικά το πρόγραμμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ