ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη

Πηγές ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη
Σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη - Αναγνωρίζεται ότι η Λιβύη δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες όπως η συμφωνία με τη Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

«H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του "memorandum" για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνουν.

Σημειώνεται πως στις αρχές Οκτωβρίου Τουρκία και Λιβύη είχαν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης για τους υδρογονάνθρακες κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία απέστειλε αυστηρό μήνυμα πως θα διαφυλάξει τη συμφωνία του 2020 με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα, διεθνοποίησε το ζήτημα, ξεκινώντας διπλωματικό μαραθώνιο ενημερώνοντας τους συμμάχους για την παράνομη συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συμφωνία ως παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη, και είχε τύχει της υποστήριξης των διεθνών εταίρων που καταδίκασαν τη συμφωνία.

Ο ιταλικός τύπος «τορπιλίζει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

H Γαλλία αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες

«Το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται (από την ανακοίνωση του @GreeceMFA για την υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας)», έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία είχε αμφισβητήσει και η πλευρά της Αιγύπτου.

Ελλάδα και Αίγυπτος αμφισβητούν τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ