ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τσαβούσογλου: Εκνευρισμός μετά τις τοποθετήσεις ΟΗΕ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δένδιας για Τσαβούσογλου: Εκνευρισμός μετά τις τοποθετήσεις ΟΗΕ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / Eurokinissi

Στον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Άγκυρα η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», απέδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Δένδιας απαντώντας από τον Νίγηρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» καθώς μια τέτοια εξέλιξη συνιστά «απειλή για την Τουρκία».

Το ταξίδι Δένδια στον Νίγηρα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum, ενώ θα έχει εκτεταμένες συνομιλίες και με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Hassoumi Massoudou.

Προανήγγειλε την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Νίγηρα.

«Ο Νίγηρας έχει μία πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ, για την ασφάλεια της ΕΕ. Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ακόμη επεσήμανε πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα - παραγωγός ουρανίου, «είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ