ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Απαντήσεις στο πεδίο δίνει η Αθήνα - «Μπαράζ» ασκήσεων

Ελληνοτουρκικά: Απαντήσεις στο πεδίο δίνει η Αθήνα - «Μπαράζ» ασκήσεων
Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις με συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις INTIME / ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Με μπαράζ ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων απαντά η Αθήνα στις απειλές πολέμου της Άγκυρας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν βροντερό «παρών» από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Κύπρο μέχρι την Αίγυπτο.

Τα τελευταία 24ωρα, η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας έχει αναβαθμιστεί, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για ενεργοποίηση του Casus Belli, της απειλής πολέμου, αν η Ελλάδα επεκτείνει έστω και κατά ένα μίλι τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετεί την Αθήνα μέσα στο βεληνεκές του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.

Και όλα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λειτουργεί ως «αντίβαρο» ανοίγοντας την «πόρτα» για διάλογο αλλά με τους όρους της Άγκυρας.

Απέναντι στον καταιγισμό των τουρκικών προκλήσεων η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει χθες, Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) από το Βερολίνο ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης που εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα όμως, κρατά σε απόλυτη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις με συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Εγρήγορση σε όλα τα πεδία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «Εθνικός Ηνίοχος» με τα μπλε «φτερά» να σκεπάζουν το Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Περισσότερα από 40 μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ασκούνται σε επιχειρήσεις που σχεδίασε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και περιλαμβάνουν σενάρια εναέριας μάχης, προσβολής χερσαίων και ναυτικών στόχων, εγγύς υποστήριξης και αεράμυνας ενώ στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Rafale, F-16, Mirage 2000-5 και F-4 κάνουν προβολή ισχύος σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους αποδεικνύοντας ότι η αεροπορική υπεροχή είναι ελληνική υπόθεση.

Από εχθές βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας και τα έξι F-15 της Σαουδικής Αραβίας για την άσκηση Falcon Eye 3 του ΓΕΕΘΑ, οι επιχειρήσεις της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά ξεκινά η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα», που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος, στέλνοντας μήνυμα αποτροπής αλλά και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη «Μέδουσα» θα λάβουν μέρος Μονάδες από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με την τελική φάση – μια μεγάλης κλίμακας αεραποβατική ενέργεια – να λαμβάνει χώρα στις ακτές της Αλεξάνδρειας.

Σε κινητοποίηση και ο Στόλος

Εκτός από τις διεθνείς αποστολές στις οποίες συμμετέχουν, οι Μονάδες Επιφανείας και τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται διαρκώς στη θάλασσα ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα ασκήσεων. Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Κύπρο για την πολυεθνική άσκηση «Nemesis 2022» στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τις πτήσεις των «αόρατων» αμερικανικών F-22 σε όλο το εύρος του FIR Λευκωσίας, ακόμη και σε περιοχές πάνω από τα κατεχόμενα, η «Nemesis 2022» έρχεται να επιβεβαιώσει την προσήλωση των συμμάχων στο διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων «Aegean Seal 22» ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η «ΝΗΡΗΙΣ 22» με το σύνολο του ελληνικού Στόλου να ξεχύνεται στο Αιγαίο για συνεκπαίδευση με τη νατοϊκή δύναμη SNMG-2.

Ετοιμότητα και στον Στρατό Ξηράς

Ελληνικά και αμερικανικά άρματα μάχης διαγωνίζονται σήμερα, Παρασκευή (4 Νοεμβρίου) στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, με το «Tank Challenge» που διοργανώνει το ΓΕΣ να γίνεται θεσμός προκαλώντας ταυτόχρονα τον εκνευρισμό της Άγκυρας που παρακολουθεί για άλλη μια φορά συγκέντρωση ισχυρών ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων μια ανάσα από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η τελική φάση της άσκησης «Balkan Shield» στην οποία συμμετέχουν Ειδικές Δυνάμεις από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ