ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυραυλικοί «βρυχηθμοί» Ερντογάν, ο Μητσοτάκης αναδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα στο Βερολίνο

Πυραυλικοί «βρυχηθμοί» Ερντογάν, ο Μητσοτάκης αναδεικνύει την τουρκική επιθετικότητα στο Βερολίνο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, καλώντας τη να «συμμαζέψει τα μυαλά της» AP Photo / Vyacheslav Prokofyev

Εκτός ορίων κινείται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα όσα είπε χθες, Τετάρτη (02/11) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας την Ελλάδα με πλήγματα και ιδιαίτερα με το πυραυλικό σύστημα Tayfun (ελλ. Τυφώνας).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, καλώντας τη να «συμμαζέψει τα μυαλά της».

Είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις. Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση (βολής)».

Ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στις «καλές ειδήσεις» που, όπως είπε, αφορούν τα βαλλιστικά όπλα Cenk και Traveler, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, που θα βγει από το υπόστεγο το 2023» αλλά και στη νέα φρεγάτα που θα ενισχύσει την τουρκική άμυνα.

Ανησυχία και για νέα πυραυλική δοκιμή τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Όπως είχε γράψει την Τετάρτη το CNN Greece, φαίνεται πως η Τουρκία ετοιμάζει και νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση του «Tayfun».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα για τη νέα δοκιμή δεσμεύει περιοχή στη Σινώπη από σήμερα μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου για εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον «Τυφώνα» ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί όπλο διαφορετικής κατηγορίας που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι οι δοκιμές ανάλογων συστημάτων θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα καθώς πύραυλοι όπως ο «Tayfun» βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.Άλλωστε, η εκτόξευση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 18 Οκτωβρίου ήταν προϊόν διαρροής και όχι επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει πως είτε η δοκιμή δεν ήταν απολύτως επιτυχημένη, δηλαδή ο πύραυλος δεν κάλυψε την απαιτούμενη απόσταση ή δεν έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο, είτε γίνονται διορθώσεις και αλλαγές σε υποσυστήματα όπως ο κινητήρας, η κεφαλή, το σύστημα διεύθυνσης κλπ.

Και απειλές Τσαβούσογλου με αναφορές σε casus belli

AP Photo/Burhan Ozbilici

Στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν και οι απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων».

Όπως υποστήριξε, μια επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα έξι μίλια θα αποτελεί «απειλή για την Τουρκία». Επανήλθε δε στα περί στρατιωτικοποίησης 16 εκ των 23 νησιών του Αιγαίου, αμφισβητώντας, την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη.

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης: «Ψηλά» η τουρκική επιθετικότητα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κι ενώ το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει «εκρηκτικό» με ευθύνη της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα, Πέμπτη (03/11) στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, όπου θα έχει έχει ένα νέο τετ-α-τετ με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Αν και ο βασικός «κορμός» της θεματολογίας της Συνόδου θα κινείται σε θέματα όπως η περιφερειακή ενσωμάτωση και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και η ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά θα βρεθούν «ψηλά» στις επαφές του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα.

Με «ατού» την ενέργεια εν μέσω της τρέχουσας δύσκολης συγκυρίας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» των προηγούμενων ετών και να ανατρέψει την τουρκική διείσδυση στις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, η νέα συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να καταγγείλει για άλλη μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις -με πλέον πρόσφατη την προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Λιμενικού στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες.

Η ελληνική πλευρά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τόσο στη στάση που τηρεί πλέον η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, όσο και στον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετωπίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τη συνάντηση των Μητσοτάκη-Σολτς στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που οφείλεται στην κλιμάκωση των απειλών της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου.

Το Βερολίνο έχει λάβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τόσο μέσω της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όσο πλέον και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια στόματος Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (01/11), ο κ.Ερντογάν εξέφρασε στον Όλαφ Σολτς τα «παράπονά» του για τη στάση της Γερμανίας έναντι Τουρκίας και Ελλάδας.

Σε επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Άγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

AP Photo/Olivier Matthys

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη, στην Τουρκία για τριήμερη επίσκεψη, όπως ανακοινώθηκε χθες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως ο Στόλτενμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, χωρών που η Τουρκία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ