ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απαράδεκτη μεταχείριση»: «Κύμα» στήριξης στον Απόστολο Τζιτζικώστα

«Απαράδεκτη μεταχείριση»: «Κύμα» στήριξης στον Απόστολο Τζιτζικώστα
Στο πλευρό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου Υπουργείο Εξωτερικών / Twitter

«Κύμα» στήριξης στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σμύρνη με την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα, με ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να στέκονται στο πλευρό του και να μιλούν για «αδικαιολόγητη πρόκληση» και «απαράδεκτη μεταχείριση».

Ο ίδιος ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τα όσα ανέφεραν οι τουρκικές Aρχές για σύμπτωση με άλλο όνομα «αστειότητες».

«Οι τουρκικές αρχές, ήλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά, ευρωπαϊκά έγγραφα» είπε ο ίδιος, σχολιάζοντας τα περί απαγόρευσης εισόδου του στη χώρα λόγω τεχνικού προβλήματος.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως:

«Εμείς, ως περιφέρειες και ως δήμοι, είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών. Να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών».

Παράλληλα, όπως εξήγησε, από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι τη στιγμή που του ανακοινώθηκε ότι ήρθη η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, μεσολάβησαν έξι με επτά ώρες.

Διευκρίνισε δε πως δεν του δόθηκε καμία εξήγηση για το λόγο για τον οποίο κρατείτο από τις τουρκικές Αρχές.

Όπως επεσήμανε, περίμενε αρκετές ώρες σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης, καθώς μετέβη στην περιοχή με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη.

«Όταν είμαστε αποστολή στο εξωτερικό, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, και συμπλήρωσε:

«Δεν θα δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για εμένα η αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε, επίσης, την κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, που στάθηκαν στο πλευρό του.

«Όταν μου ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία, αποφάσισα να φύγω και αναζητούσα από την πρώτη στιγμή τρόπους για να αποχωρήσω. Σε κάθε περίπτωση όμως, το γνώριζα, ότι όταν ήρθε πια η άρση του απαγορευτικού, εγώ επέμενα στην άποψή μου ότι θα αποχωρήσω από την Τουρκία κι ότι θα επιστρέψω στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Απαράδεκτη μεταχείριση»

Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέρθηκε εκ νέου στο περιστατικό κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Μάλιστα, ο κ. Ιμάμογλου εξέφρασε την ελπίδα οι Αρχές των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα ενώ τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

«Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο» υπογράμμισε ο κ. Ιμάμογλου.

«Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι του συνέβη. Αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα στεναχώρησε και εμένα. Όπως μόλις ανέφερα, ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μας στενοχώρησε κι εμάς», είπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και συνέχισε:

«Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι φυσικά απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει μία απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είπε:

«Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου».

Και συμπλήρωσε:

«Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».

Καταδικάζει το ΕΛΚ την πρόκληση της Τουρκίας

«Αδικαιολόγητη πρόκληση» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α'Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνει το ΕΛΚ με ανάρτησή του στο τουίτερ και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

«Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Προβοκάτορας»: Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ για τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Η πρωτοφανής αντιμετώπιση του Απόστολου Τζιτζικώστα, από πλευράς τουρκικών Αρχών προκάλεσε «κύμα» αντιδράσεων, ωστόσο μέρος του τουρκικού Τύπου χαρακτηρίζει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως «Έλληνα προβοκάτορα».

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο «Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα», επιτέθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στον τουρκικό Τύπο, όπως μεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το περιστατικό υποβαθμίζεται με το επιχείρημα ότι το θέμα λύθηκε μέσα σε 20 λεπτά και πως ο περιφερειάρχης, ο οποίος κρατήθηκε ώρες στο λιμάνι, κατηγορείται ως «προβοκάτορας» γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Iμάμογλου: Σοβαρό επεισόδιο

Η ερμηνεία της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον έλληνα περιφερειάρχη, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά, δεν έπεισε ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αφού δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το «σοβαρό επεισόδιο», βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο «Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα», επιτέθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Στον τουρκικό Τύπο το περιστατικό υποβαθμίζεται με το επιχείρημα ότι το θέμα λύθηκε μέσα σε 20 λεπτά και πως ο περιφερειάρχης, ο οποίος κρατήθηκε ώρες στο λιμάνι, κατηγορείται ως «προβοκάτορας» γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το χρονικό της πρόκλησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα συνέβησαν όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Λίγο μετά την άφιξή του ωστόσο κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Μετά την περιπέτεια στη Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ