ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές για Τζιτζικώστα: Με ρηματική διακοίνωση οι εξηγήσεις από την Άγκυρα

Διπλωματικές πηγές για Τζιτζικώστα: Με ρηματική διακοίνωση οι εξηγήσεις από την Άγκυρα
Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναμένεται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου του από τις τουρκικές αρχές Δελτίο τύπου / POOL/INTIME NEWS

Με ρηματική διακοίνωση θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Άγκυρα για την συμπεριφορά των τουρκικών αρχών στον Απόστολο Τζιτζικώστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναμένεται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου του από τις τουρκικές αρχές.

Οι τουρκικές αρχές στη Σμύρνη απαγόρευσαν το Σάββατο (5/11) την είσοδο στη χώρα στον κ. Τζιτζικώστα, χωρίς, ωστόσο, να τον ενημερώσουν για τους λόγους της απόφασης αυτής.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

H αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας δεν ήταν άλλος ένας Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος επισκεπτόταν την Τουρκία, αλλά ένας αξιωματούχος ο οποίος εκπροσωπούσε την Ευρώπη ως πρόεδρος της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM).

Aπό την πλευρά της EE, o πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ένωσης, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση», ενώ σε αντίθεση με τις προφάσεις των τουρκικών αρχών, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έκανε λόγο για «σοβαρό» περιστατικό, τονίζοντας ότι θα ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις.

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τιμά τις αρχές της γείτονος χώρας να κάνουν μια φθηνή πολιτική με καψώνια τα οποία αργότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν με ακόμα φθηνότερες προφάσεις»: το σχόλιο αυτό έκανε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σμύρνη το Σάββατο με «πρωταγωνιστή» τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τζιτζικώστας: Η Τουρκία διολισθαίνει στα άκρα

Τη βεβαιότητά του ότι η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία δεν συνιστά «τεχνικό λάθος» αλλά αποτελεί κομμάτι των προκλήσεων της Άγκυρας, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία... Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν… Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ