ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Έρχεται Ειδικό Ποινικό Μητρώο για παιδεραστές - παιδοβιαστές

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Έρχεται Ειδικό Ποινικό Μητρώο για παιδεραστές - παιδοβιαστές
Σκοπός της ρύθμισης αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας». EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη δημιουργία ειδικού Ποινικού Μητρώου για δράστες ιδιαιτέρως ειδεχθών εγκλημάτων, τα οποία στρέφονται σε βάρος ανηλίκων προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού σκέλους Ποινικού Μητρώου, όπου θα εγγράφονται οι παιδοβιαστές-παιδεραστές και όσοι διαπράττουν εγκλήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης «στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για ειδικό σκέλος Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου».

Σκοπός της ρύθμισης αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας».

Η πρόβλεψη ειδικού σκέλους στο Ποινικό Μητρώο για τα ανωτέρω αδικήματα δημιουργεί κατ’ ουσίαν μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων.

Η διάταξη αυτή αποτελεί εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον ν. 3727/2008(ΦΕΚ 257/A'/18-12-2008)».

Παράλληλα, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

Με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, λαμβάνονται - σύμφωνα με την Οδηγία- τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, στο μέτρο που τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες αυτές.

Εξάλλου, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου:

α) εισάγονται διαδικασίες απάντησης σε αιτήσεις πληροφοριών,

β) εξασφαλίζεται ότι κάθε απόσπασμα ποινικού μητρώου που ζητείται από υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνεται κατά περίπτωση με πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη και

γ) προβλέπονται οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ