ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεπεράσουν το 7%

Μητσοτάκης: Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεπεράσουν το 7%
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ουσιαστική αύξηση των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους που θα ξεπεράσει το 7%, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση τραγική στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων και εκκίνησε μια σημαντική προσπάθεια αρχικά από τον Γιάννη Βρούτση και στη συνέχεια με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο υπουργείο δικαιώθηκε στο ακέραιο και έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη από το εγχείρημα πρέπει να συγκρατήσουμε τρία παραδείγματα «ως υποδείγματα καλών πρακτικών για τις δημόσιες πολιτικές»:

Το πρώτο ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας. Εκεί είναι και η συνεισφορά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπήρξε καθοριστική.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου λειτουργίας στο σκληρό πυρήνα του κράτους δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων για να αλλάξουν οι συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι μια στις έξι κύριες συντάξεις σήμερα εκδόθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες και πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε διάστημα δυο μηνών.

Παράλληλα χαρακτήρισε επανάσταση τον αριθμό 1555 υπογραμμίζοντας πως και αυτή η πολιτική δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό χρώμα.

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τόνισε ότι είναι πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και αναρωτήθηκε πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι για 2-3 χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

«Είναι πολιτική με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο αδύναμων», ανέφερε σημειώνοντας πως το 2019 η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν τραγική.

Αναφερόμενος και στο πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο είπε είναι εισαγόμενο, ανέφερε ότι το υπουργείο εργασίας στηρίζει τους συνταξιούχους πολύ ουσιαστικά.

Επ’ αυτού ανέφερε την αύξηση πάνω από 7% από 1.1.2023 στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ το Δεκέμβριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 21 μήνες εκδόθηκαν περισσότερες από 470.000 συντάξεις και έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022.

Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ