ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τείχος» κατά τουρκικής προκλητικότητας - Εκνευρισμένος ο Ερντογάν

«Τείχος» κατά τουρκικής προκλητικότητας - Εκνευρισμένος ο Ερντογάν
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Αθήνα έχουν προκαλέσει «εφιάλτη» στον Ταγίπ Ερντογάν Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου οι τουρκικές προκλήσεις να λαμβάνουν τις κατάλληλες απαντήσεις, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Αθήνα έχουν προκαλέσει «εφιάλτη» στον Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκει κοινή στάση από εταίρους και συμμάχους ενάντια στην επιθετική και αναθεωρητική ρητορική του.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Βελγίδα ομόλογο του και τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ διαμηνύοντας πως η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ είναι παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών στον τομέα αυτό, ενώ προέτρεψε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα όλες οι χώρες.

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς εταίρους και συμμάχους στο πλευρό της και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας, χθες, στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Η τοποθέτηση αφορά την προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου), από την 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό.

«Σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών) την 'ΤΔΒΚ'. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λευκωσία: Ατελέσφορη η τουρκική πολιτική για απόδοση κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος

Η κυπριακή διπλωματία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.

Υπενθυμίζει ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

Στήριξη από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

O κ. Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ' επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Οργή από Άγκυρα για ΕΕ

Αργότερα, το Σάββατο (12/11) η Άγκυρα απέρριψε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ «να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση, και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της ΕΕ, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας».

«Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει σφετεριστεί από το 1963», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε σήμερα πως η πλήρης αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αποτραπεί, απαντώντας στο καθεστώς παρατηρητή που δόθηκε στην ΤΔΒΚ.

ΥΠΕΞ Βελγίου για Τουρκία: Υιοθετεί ρόλο ταραξία που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

Μία μέρα πριν, την Παρασκευή (11/11) η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής τους διαμήνυσε πως εκφράζονται με μία φωνή και σθεναρά υποστηρίζουν τις κοινές αρχές και αξίες που πρεσβεύουν.

Αναφερθείσα ειδικότερα στην Τουρκία, είπε πως είναι ένας γείτονας και το γνωρίζει πολύ καλά η Ελλάδα, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.

«Είναι μια συμμαχική χώρα εντός του ΝΑΤΟ και ένας βασικός παίκτης στην περιοχή, που κάποιες φορές, ας το παραδεχθούμε, έχει υιοθετήσει ταραχοποιητική συμπεριφορά στη γειτονιά μας. Αυτό αφορά την Ελλάδα, αλλά όχι αποκλειστικά και μόνο» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου έκανε ειδική αναφορά στη θετική ατζέντα στην οποία συμφώνησε πέρυσι η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν αυτές οι εντάσεις και έστειλε το μήνυμα πως παραμένει «αν η Άγκυρα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους κοινούς μας στόχους, την αποκλιμάκωση και τη συνεργασία».

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως διμερώς και στο επίπεδο της ΕΕ, το Βέλγιο είναι υπέρ της συνέχισης των διάφορων πολιτικών επαφών και διαβουλεύσεων για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, τις προξενικές υποθέσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τους ξένους τρομοκράτες μαχητές, το μεταναστευτικό, τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Επίσης, αναφερθείσα στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, η Χάτζα Λαμπίμπ είπε πως ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις «διμερείς εντάσεις στο Αιγαίο» και γνωστοποίησε ότι εξέφρασε τη θλίψη της γι' αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου καταδίκασε τις προκλητικές δηλώσεις και διαμήνυσε πως όλοι πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου εξέφρασε την πεποίθηση η «αποκλιμάκωση και ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν αυτού του είδους οι διμερείς διαφορές» και συνεχάρη την Ελλάδα για την εποικοδομητική της στάση σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι οι διενέξεις πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Οργή Ερντογάν: Επίθεση κατά των ΗΠΑ και της Ελλάδας

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο δρόμο των προκλήσεων, αφήνοντας να διαφανεί ο εκνευρισμός που του προκαλεί η διεθνής καταδίκη της ρητορικής του.

Η έντονη ενόχλησή του εκφράστηκε για ακόμη μια φορά έναντι των ΗΠΑ και αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς την ώρα που η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των F-35, η Άγκυρα δεν μπορεί καν να προμηθευτεί F-16.

Με μια απίθανη δημόσια τοποθέτηση, που τον βάζει σε δύσκολη θέση έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αμερικανικής κυβέρνησης που σε γενικές γραμμές τάσσεται υπέρ των τουρκικών εξοπλιστικών αιτημάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «αν έρθουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι πολύ πιο εύκολες και πολύ πιο γρήγορες (σ.σ. οι διαδικασίες) για τα F-16», ενώ εξέφρασε την ελπίδα τον επόμενο μήνα η Άγκυρα να έχει «καλύτερα νέα σε σχέση με τα F-16».

Είναι φανερό ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Μενέντεζ με τους όρους που έχουν θέσει για την πώληση μαχητικών στην Τουρκία έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις φιλοδοξίες της Άγκυρας και μεγάλο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν.

Όσο για την «ευχή» Ερντογάν για Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν, η νίκη του Δημοκρατικού Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα δίνει σοβαρές ελπίδες στους Δημοκρατικούς. Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα, τότε θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου των εκλογών για την τελευταία έδρα, της Τζόρτζια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ