ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα - (Ζωντανά στο CNN Greece)

Επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα - (Ζωντανά στο CNN Greece)
O Βλαντιμίρ Πούτιν REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool

Έφτασε στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος και αυτήν την ώρα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου  συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται για πέμπτη φορά την Ελλάδα. Η τελευταία ήταν πριν από δέκα χρόνια. Παρακολουθήστε ζωντανά από το CNN Greece όλες τις εξελίξεις. 

Ο Ρώσος πρόεδρος συνοδεύεται από υπουργούς και επιχειρηματίες -ανάμεσά τους και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gazprom και Rosneft. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

final

Η καθυστέρηση της άφιξης του Ρώσου προέδρου έχει μετακυλίσει χρονικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις του. Αυτές είναι:

-Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
- 'Αφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
- Γεύμα Εργασίας - διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
- Υπογραφή Συμφωνιών.
- Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του έρχεται σε συνέχεια εκείνων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο και το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης το περασμένο έτος και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο.

Η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Πούτιν με τον έλληνα πρωθυπουργό -καθώς στα σχέδια της Μόσχας είναι η λειτουργία αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην Ιταλία- όπως και το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα ακίνητα.

final 1

Διακηρύξεις και συμφωνίες

• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων
- Επιστήμη και τεχνολογία
- Τουρισμό
- Μετεωρολογία

• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
- Enterprise Greece – Invest in Russia
- ΕΛΠΕ – Rosneft
- Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

final 2 copy

Η επίσκεψη στο Άγιον Όρος

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίζεται προσκυνηματική, στο Άγιον Όρος και τη ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Θα συνοδεύεται από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στις Καρυές, τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποδεχθεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθωνική Πολιτεία.

Το ταξίδι Πούτιν και ο αγωγός TAP

Η επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Αθήνα είναι η πρώτη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016. Η προηγούμενη ήταν στην Ιταλία ενώ τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε το Παρίσι για να πάρει μέρος στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα.

Το ταξίδι του πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια των έργων κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να αποτελέσει έργο-κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Πούτιν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ