ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αποκλείουν πλέον εκλογές ακόμα και εντός του 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αποκλείουν πλέον εκλογές ακόμα και εντός του 2022
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως οι αποκαλύψεις θα κλιμακωθούν σε βαθμό που «δεν θα μπορούν πλέον να σταθούν ούτε για αστείο δικαιολογίες όπως οι κυριακάτικες περί δήθεν παρακολούθησης του πρωθυπουργού από παραθεσμικά κέντρα» Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Πολιτικώς τελειωμένο» χαρακτηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και από το νέο κύκλο αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, αλλά κυρίως ενόψει των επόμενων, όπως προεικάζουν, και του κλίματος πανικού, σύμφωνα με τους ίδιους, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό αφήγημα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αμφισβήτηση πως υπήρχε λίστα παρακολουθούμενων από το Predator, ενώ από χθες Κυριακή πως αυτή υπάρχει αλλά δεν βρίσκονται οι ίδιοι πίσω από τις παρακολουθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά αποκλείουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα κι εντός του 2022, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως οι αποκαλύψεις θα κλιμακωθούν σε βαθμό που «δεν θα μπορούν πλέον να σταθούν ούτε για αστείο δικαιολογίες όπως οι κυριακάτικες περί δήθεν παρακολούθησης του πρωθυπουργού από παραθεσμικά κέντρα».

Σε αδρές γραμμές, στο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν σε τρία συμπεράσματα: πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πλέον την ορθότητα της λίστας των παρακολουθήσεων, πως Μητσοτάκης ίσον Predator και πως στο Μαξίμου στόχευαν και στη ροή δημοσίου χρήματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με κομματικές πηγές, επιβεβαιώνεται ότι το Μαξίμου έφερε το Predator στην Ελλάδα και ήταν το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ– Predator υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Η σημαντικότερη αποκάλυψη του “Βήματος”, την οποία απέφυγε να διαψεύσει ή να σχολιάσει η κυβέρνηση, είναι πως το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και πως η πρώτη ενεργοποίησή του έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Συνεπώς, επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator που συντόνιζε τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης κι επιχειρηματιών και το κέντρο αυτό ήταν στο Μαξίμου. Άρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε κάποιον ιδιώτη που δεν γνωρίζει και τον ψάχνει, όπως είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο ίδιος ήταν το κέντρο του παρακρατικού μηχανισμού. “Σύμπτωση” είναι και το ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται και δεν απαντά αν υπάρχει υπουργός που εκτός από το Predator παρακολουθείτο κι από την ΕΥΠ. Προφανώς κρύβεται γιατί ξέρει ότι υπάρχει».

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου παρατηρούν πως εκτός από τις παρακολουθήσεις για τη ροή πολιτικών, δημοσιογραφικών και προσωπικών πληροφοριών, από τα νέα ονόματα που αποκάλυψε το «Documento» προκύπτει πως στο στόχαστρο του παρακρατικού μηχανισμού ήταν και η ροή του χρήματος:

«Η παρακολούθηση ειδικώς προσώπων που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκτά βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σπεύσει να υπογράψει μέσα σε δυόμιση χρόνια εξοπλιστικά- μαμούθ άνω των 14 δισ. ευρώ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα Ραφάλ, δεν ήταν καν σε γνώση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ή είχαν εκφραστεί διαφωνίες λόγω άλλων προτεραιοτήτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ